Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με επικεφαλής τον πρόεδρο κο Κωνσταντίνο Γιακούμαρο την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 στις 12:00 μετείχε σε σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το επείγον και «φλέγον» ζήτημα της φορολογίας πλοίων β΄ κατηγορίας και ειδικότερα την αυτοτελή φορολόγηση των μικρών σκαφών που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Γ.Κ.Λ. 20.
Στην σύσκεψη από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών επικεφαλής ήταν ο Νομικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Οικονομικών και συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Από πλευράς Υπουργείου παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, στο οποίο για πρώτη φορά αποτυπώνεται η ένταξη των σκαφών που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον Γ.Κ.Λ. 20 σε μία αυτοτελή κατηγορία.
Ειδικότερα η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι όλα τα σκάφη που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον ΓΚΛ 20 να ενταχθούν σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνει τις μηχανοκίνητες λέμβους και η δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνει όλα τα ταχύπλοα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των σκαφών έλξης.
Εξ΄ όσων προέκυψαν κατά την διαδικασία της συζήτησης, η πρώτη εκτίμησή είναι ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι η πρώτη κατηγορία να φορολογηθεί με συντελεστή 2 και η δεύτερη κατηγορία με συντελεστή 3.
“Ως προς τα σωστικά σκάφη προτείνεται η απαλλαγή τους από την αυτοτελή φορολόγηση. Απομένουν ακόμα ζητήματα λεπτομερειακού και τεχνικού χαρακτήρα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την νομοθετική παρέμβαση, που σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα διευκρινίζει και θα ξεκαθαρίζει τους συντελεστές βαρύτητας, ειδικά για τα σκάφη που δραστηριοποιούνται με τον Γ.Κ.Λ. 20.” Μας είπαν από τον Σύνδεσμο.
Στην συνέχεια, την ίδια ημέρα και ώρα 16:00 έγινε συνάντηση της αποστολής στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κο Στέφανο Γκίκα παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κου Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. Στην συζήτηση που επακολούθησε τέθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με βασική προτεραιότητα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την επιβολή των προστίμων.
Ζητήθηκε και έγινε κατανοητό ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού των προστίμων είναι εν πολλοίς άδικος και εμπεριέχει αστοχίες στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων, με αποτέλεσμα μικρής σημασίας παραβάσεις να ποινολογούνται με υπέρογκα πρόστιμα.
“Το αίτημά μας κρίθηκε βάσιμο και αναμένουμε εντός του άμεσου προσεχούς διαστήματος να τροποποιηθούν οι συντελεστές βαρύτητας και να εκλογικευτούν τα πρόστιμα.” Μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Επιπλέον συζητήθηκαν ζητήματα τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την άσκηση λειτουργίας των επιχειρήσεων των Εμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής και συμφωνηθήκαν επιμέρους τροποποιητικές παρεμβάσεις με απώτερο σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας και την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος, που θα διευκολύνει την άσκηση του επαγγέλματος.