Λιχαδονήσια & Σποράδες με τον Μακεδονικό.

Του Θόδωρου Καρτσιώτη T.166

Λιχαδονήσια & Σποράδες με τον Μακεδονικό.

Τα σκάφη που είχαν ετοιμασθεί για την Αμοργό, μετά τη ματαίωση της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης 2018, συμμετείχαν στην εκδρομή των 300+ μιλίων στα Λιχαδονήσια και στις Σποράδες.

Το βράδυ της Πέμπτης 28/6, στη Μαρίνα Mirragio, κατέπλευσε ο Δήμος με την οικογένειά του (το σκάφος τους ελλιμενίζεται στον Πλαταμώνα).

Η φιλοξενία στη μαρίνα ήταν και πάλι άψογη. Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Δέδε και τους συνεργάτες του, που για ακόμη μία φορά έδειξαν έμπρακτα τη θετική τους διάθεση συνεργασίας με τον Μ.Ο.Φ.Σ. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τις δέκα προηγούμενες ημέρες του ταξιδιού αφιερώσαμε χρόνο στην μελέτη των προγνωστικών sites, εν όψει του ταξιδιού μας των 700+ μιλίων για την Αμοργό. Τα περισσότερα sites προέβλεψαν σωστά (όπως αποδείχθηκε) ότι από την Πέμπτη 28/6 έως και την Δευτέρα 2/7, ο καιρός στο κεντρικό Αιγαίο δεν θα ξεπερνούσε τα 5Β, καιρός ταξιδεύσιμος για τους έμπειρους κατόχους φουσκωτών σκαφών. Οι μεγάλες διαφορές των προγνώσεων ήταν για το ΒΔ Αιγαίο, δηλαδή στη ρότα από Θεσσαλονίκη για Σκιάθο. Μόνο 2 από τα 16 site είχαν προβλέψει ότι στη ρότα αυτή θα επικρατούσαν την Παρασκευή άνεμο Δ-ΝΔ εντάσεως 4-5Β και ιδίως, ότι την Κυριακή θα γύριζαν σε βόρειους, βορειοδυτικούς εντάσεως 5-6 Β και με ριπές 7.

Η Παρασκευή 29/6 ξεκίνησε με αναλυτική πρόγνωση καιρού. Τώρα πλέον λίγες ώρες πριν τον απόπλου συμφώνησαν σχεδόν όλα τα site. Αμέσως μετά το επίσημο δελτίο της ΕΜΥ για τη Ναυτιλία (έδωσε Δ,ΒΔ 4-5) και την On line σύνδεση με τους μετεωρολογικούς σταθμούς των νησιών, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις με τα πραγματικά καιρικά δεδομένα. Ταυτόχρονα την Κυριακή ο καιρός από το πρωί προβλεπόταν φορτωμένος 5-6 από το Θερμαϊκό μέχρι τη Σκιάθο με κατεύθυνση Β-ΒΔ. 

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε αλλαγή του σχεδιασμού της ρότας του 3ημέρου.

Ξεκινάμε με προορισμό τη Σκιάθο, μένουμε Τρίκερι την Παρασκευή το βράδυ, Σαββάτο πάμε Λιχαδονήσια και στη συνέχεια όπου προβλέπεται ότι ο γνωστός Δυτικός άνεμος που βγάζει το μπουγάζι των Ωρεών να είναι πιθανόν ισχυρός, πάμε με πρίμα καιρό Σκόπελο - Αλόννησο

Την Κυριακή το ανέβασμα θα γίνει με την «κλασική» ρότα σύμφωνα με τον προβλεπόμενο καιρό δηλαδή: Αλόννησο, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα και μετά τις 5μμ πορεία επιστροφής.

Ξεκινάμε λοιπόν την Παρασκευή στις 10πμ, πράγματι ο καιρός είναι 4άρια με τοπικά 5άρια, Δ-ΒΔ πλεύση πλαγιοδρομία και δευτερόπρυμ(ν)α. Κανένα πρόβλημα για τα σκάφη και με μέση ωριαία 23knots φθάνουμε στα Λαλάρια της Σκιάθου. Το Δυτικό αεράκι δεν μας αφήνει να δέσουμε (τελικά ελάχιστες φορές με μπουνάτσα ή με καθαρό νοτιά είναι επισκέψιμα τα Λαλάρια για τους κατόχους σκαφών αναψυχής, με πολύ μεγάλη προσοχή βέβαια στις ύπουλες ξέρες όπου πολλοί έχουν αφήσει ποδαρικά).

Σε αναζήτηση παραλίας για μπάνιο καταλήγουμε Βόρεια από τη νήσο Τσουγκρία, βουτιά στη θάλασσα (θερμοκρασία νερού 24ο C). Νωρίς το απόγευμα καφεδάκι στη Σκιάθο, δεύτερο μπάνιο στις Κουκουναριές (θερμοκρασία νερού 25ο C) και μετά πορεία για νήσο Τρίκερι

Το μπουγάζι των Ωρεών... δήλωσε παρόν, γεμάτο 4άρι με ριπές 5άρι+, φάγαμε λίγο νεράκι (είχα βγάλει τα προστατευικά παλαϊνα «φτερά» που στο πρώτο μέρος του ταξιδιού δεν άφησαν σταγόνα να περάσει στο cockpit).

Κατά τις 8μμ φθάνουμε στο Τρίκερι, όπου παρόλο που μας περίμενε ο Γιάννης, που έχει την ταβέρνα, κάναμε μία ώρα διαπραγματεύσεις με τους τοπικούς ψαράδες, για 2 θέσεις δεσίματος που δήθεν θα έδενε ένα αλιευτικό... το οποίο δεν έδεσε ποτέ. Είναι το περίφημο “καΐκι φάντασμα” που κυκλοφορεί σε όλα τα νησιά. Δεν το έχεις δει ποτέ σου, αλλά το βρίσκεις στους ντόκους που πας να δέσεις, στην φαντασία των τοπικών αφιλόξενων ψαράδων.

Ας είναι… μερικές νοοτροπίες δεν αλλάζουν, ακόμη και το απλό επιχείρημα «αν δεν μας αφήνετε να δέσουμε, ποιοί θα φάνε τα ψάρια που πιάνετε;» δεν είναι ικανό για να διώξει το αίσθημα ιδιοκτησίας που έχουν για τους ντόκους οι τοπικοί ψαράδες (χωρίς βέβαια να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στο λιμενικό ταμείο).

Μετά απ΄όλα αυτά, το βράδυ είχαμε ένα θαυμάσιο δείπνο, με θαλασσινά στο Γιάννη.

Το Σάββατο πρωί ανεφοδιασμός στους Ωρεούς Ευβοίας, άνετο λιμάνι, δένεις έξω από το ντόκο και ο εξυπηρετικός βενζινάς φέρνει καύσιμα με «τιμές Στερεάς Ελλάδας» και όχι νήσων. Πέρασα 200λιτρα από το ειδικό φίλτρο και το καύσιμο ήταν πεντακάθαρο. Μετά πορεία για τα Λιχαδονήσια, όπου οι εκπλήξεις ήταν πολλές.

1η έκπληξη. Η απίστευτη ομορφιά του τοπίου, το οποίο τελικά αδικείται από τις φωτογραφίες, ένας επίγειος Παράδεισος που μεταφέρθηκε από την Καραϊβική στο ΒΔ στενό πέρασμα του Βόρειου Ευβοϊκού.

2η έκπληξη. Οι φίλοι που μας περίμεναν εκεί, ο Γιώργος Τούντας (ΙΑΣΩΝ) που μας τιμά με τη φιλία του πολλές δεκαετίες και ο Τάσος Κουντούρης (ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ), που είναι πάντα παρών στις δράσεις μας (είχε έρθει και στη Θεσσαλονίκη στον εορτασμό των 25 ετών του ΜΟΦΣ).

3η έκπληξη. Τα υπέροχα σουβλάκια του Χρήστου Κυτίνου τα οποία σερβίρονται σε συνδυασμό με γιγάντιες γαρίδες. Τέλεια... και ας χάλασε η δίαιτα. Πρέπει να πάω με το ποδήλατο Θεσσαλονίκη - Καμένα Βούρλα, για να κάψω τις θερμίδες που πήρα.

Περάσαμε υπέροχα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στα Λιχαδονήσια, τον Σεπτέμβριο σε ένα διήμερο beach party.

Αργά το απόγευμα αποπλέουμε για την γνωστή μας Αλόννησο, όπου δέσαμε στο Πατητήρι. Τα έργα που είχαν γίνει για την 11η Πανελλήνια οι ειδικές σιδεριές για να δένουν και να βγαίνουν εύκολα οι ιδιοκτήτες των φουσκωτών και των μικρών σκαφών και η εγκατάσταση pillars, συμπληρώθηκαν και με άλλα pillars και ιδίως με αυτόματο πωλητή καρτών για τα pillars. Και εδώ αξίζει να αναφέρω ότι πρόσφατα στη Χαλκίδα δεν πουλούσε κανείς κάρτες, τόσα περίπτερα και ψιλικατζίδικα στον ντόκο και στον παράλληλο δρόμο, πήγα τουλάχιστον σε 8 και δεν βρήκα. Πήρα τηλέφωνο στον αριθμό που έγραφε το αυτοκόλλητο των pillars και δεν το σήκωσαν. Αθάνατοι γραφειοκράτες. Γίνονται τόσες δαπάνες για την εγκατάσταση των pillars και μετά δεν φροντίζουν για τη διανομή των καρτών για τη χρήση τους...

Για την ιστορία να σας πω ότι η ίδια εικόνα υπήρξε και στη Λίμνη Ευβοίας, μόνο που εδώ το δεύτερο περίπτερο (δεξιά από την έξοδο του ντόκου), μου είπε ότι θα μου φέρει κάρτα σε 1 ώρα και πράγματι μου έφερε (η κάρτα κόστισε 12ΕΥΡΩ, έβαλα 120 λίτρα νερό και τώρα έχω υπόλοιπο 11,85 ευρώ, άρα μπορώ να συμμετάσχω στην ομάδα κατάσβεσης πυρκαγιών...)

Το βράδυ ποτάκι στο νέο πανέμορφο bar του Άγγελου και συνάντηση με πολλούς φίλους μας Αλοννησιώτες. 

Την Κυριακή το πρωί φυσούσε 5νταρι γεμάτο, μπάνιο στην Περιστέρα στον προστατευμένο κόλπο του... tsipouro t factor και μετά «κολοσσιαίο ουζάκι» που θα έλεγε ο φίλος μας ο φωτογράφος Βαγγέλης Πουλιανίτης, στην Τασία στη Στενή Βάλα. Στην παρέα μας προστέθηκε το μέλος μας Τάσος Παπανδρέου που με τη γυναίκα του ξεκινούσε διακοπές με το νέο τους σκάφος.

Απόγευμα καφεδάκι στον “βαφτισιμιό” ΚωσταΓιάννη και μετά η προκαθορισμένη πορεία επιστροφής. Ο καιρός ήταν ο αναμενόμενος, χωρίς εκπλήξεις, πεσμένος ο αέρας, το κύμα στα πρώτα 10-15 μίλια βουβό και με μεταβλητές διευθύνσεις (κρατούσε ακόμη από το πρωινό 6αρι). Σου επέτρεπε να πας με 20 knots χωρίς κτυπήματα (με flaps 50-100% και ιστιοπλοϊκά ΤΑΚΤ όπου χρειαζόταν), στα επόμενα 15 μίλια ήταν χαμηλότερο και στα τελευταία σχεδόν μπουνάτσα. 


ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ N: 38ο 49’ 13’’ E: 22ο 48’ 41’’

Πολλοί φίλοι από τον όμιλο και το bridge, βλέποντας πρόσφατα τις μαγευτικές φωτογραφίες από τα Λιχαδονήσια, μου ζήτησαν να αναρτήσω περισσότερες πληροφορίες.

Πάρα πολύ κοντά στη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, βρίσκεται μία συστάδα από κατάφυτα νησάκια, τα Λιχαδονήσια που θυμίζουν Καραϊβική.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ

Όπως βλέπετε στον επισυναπτόμενο χάρτη η πορεία μας, όσοι πάμε από Βόρεια, είναι προς το φάρο της τοποθεσίας VASILINA 38 52, 22 50 και στη συνέχεια προς το στίγμα N: 38ο 49’ 13’’ E: 22ο 48’ 41’’.

Όσοι πάμε από νότια η πορεία μας είναι προς τη νήσο STRONGILI 33 48, 22 49 στην οποία βρίσκεται φάρος και στη συνέχεια προς το στίγμα του χάρτη. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα αβαθή νερά κα τις πολλές ξέρες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ

Η πρόσβαση από τη στεριά είναι ιδιαίτερα εύκολη. Πάτε στα Καμένα Βούρλα και από εκεί κάθε μία ώρα έχει θαλάσσιο ταξί, που σε λίγα λεπτά σας πάει στο ντοκάκι στα Λιχαδονήσια. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε στον Άγιο Γεώργιο της Βόρειας Εύβοιας μέσω Χαλκίδας, ή περνώντας από την Αρκίτσα στην Αιδηψό με ferry boat και από εκεί σε λίγα λεπτά περνάτε με καραβάκι στα νησιά.

Το Boho beach canteen.

Είναι μία πανέμορφη παραλία, απόλυτα προστατευμένη από κάθε καιρό. Την διαμόρφωσε με μεράκι ο Χρήστος και η οικογένειά του. Άνετες ξαπλώστρες και ρηχή πεντακάθαρη παραλία όπου μπορούν να παίζουν τα παιδιά με ασφάλεια. Αναψυκτικά, ποτά, σουβλάκια, γιγάντιαιες γαρίδες και πολλά άλλα προσφέρει η καντίνα σε τιμές προσιτές. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα οικογενειακή, δεν υπάρχουν τεράστια ηχεία ή κάτι άλλο που να ενοχλεί τα αυτιά μας και την αισθητική μας. Μπορείτε να πάτε από το πρωί και να φύγετε κατά τις 6 το απόγευμα σε μία ημερήσια εκδρομή ή σε πολυήμερη. Στα Λιχαδονήσια δεν υπάρχουν καταλύματα πρέπει να πάτε στα Καμένα Βούρλα ή στον Άγιο Γεώργιο της Βόρειας Εύβοιας που είναι ιδιαίτερα φθηνά.

ΚατηγορίαΤΑΞΙΔΙΑ
Back To Top