Η αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του ταξιδιού ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ πλησιάζει.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

Η αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του ταξιδιού ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ πλησιάζει.

... Αφού περάσουν τη διώρυγα της Κορίνθου και διανυκτερεύσουν στην Πάτρα και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, θα διασχίσουν την Αδριατική, την Κεντρική Μεσόγειο προς βορρά (Σαρδηνία, Κορσική), θα μπούνε στον ποταμό Ροδανό στο ύψος της Μασσαλίας (Port Saint Louis). Θα διασχίσουν ολόκληρη τη Γαλλία μέσω του Ροδανού και του Σηκουάνα, θα “βγούνε” στη Βόρειο Θάλασσα στο ύψος της Χάβρης.

Στιγμιότυπα από το περίπτερό μας στον Ναυτικό Σαλόνι.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη T.166

Στιγμιότυπα από το περίπτερό μας στον Ναυτικό Σαλόνι.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο η προσέλευση του κοινού στο Ναυτικό Σαλόνι, παρά τον πολύ κακό καιρό ιδιαίτερα του Σαββάτου. Από το περίπτερό μας πέρασαν πολλοί αναγνώστες των εντύπων μας και μας έδωσαν συγχαρητήρια για την ηλεκτρονική έκδοση των περιοδικών στην διεύθυνση www.natexmedia.gr. Αυτό που άρεσε περισσότερο ήταν η σωστή οργάνωση των θεμάτων, η ταυτόχρονη παρακολούθηση videos, το ανέβασμα άρθρων από το αρχείο και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, που για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να έχει μια χάρτινη έκδοση.

Από την Αλεξανδρούπολη, με φουσκωτό σε Θάσο - Πορτο Κουφό - Σποράδες.

Με τη Μηχανή του Χρόνου: Θυμάται ο Σπύρος Χαλάστρας (κείμενο & φωτογραφίες) T.166

Από την Αλεξανδρούπολη, με φουσκωτό σε Θάσο - Πορτο Κουφό - Σποράδες.

Ήταν ένα από αυτά τα πρωινά λίγο πριν βγει ο ήλιος που ο ουρανός μοιάζει με νερωμένο ούζο, εξαφανίζοντας τ αστέρια ενώ τα πάντα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον μεγάλο πορφυρένιο δίσκο την αυτού μεγαλειότητα τον ήλιο, ο οποίος θα άρχιζε σε λίγο να μας κυνηγάει μια και η κατεύθυνση στο ξεκίνημα μας ήταν δυτική. Το ξεκίνημα όπως πάντα από τη βάση μας, το όμορφο, πρακτικό με τεράστια γλύστρα λιμανάκι της Μάκρης, μόλις δέκα χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.

Ο Αρτέμης Αννίβας, o θρυλικός κατασκευαστής των "Hannibal" ταξίδεψε σε άλλους κόσμους.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη T.164

Ο Αρτέμης Αννίβας, o θρυλικός κατασκευαστής των "Hannibal" ταξίδεψε σε άλλους κόσμους.

Ο Αρτέμης είχε σχεδιάσει ήδη από την δεκαετία του ΄60 πρωτοποριακά ξύλινα τότε σκάφη, με μια μοναδική αεροδυναμική και υδροδυναμική γάστρα, που προσδίδει μικρότερη επαφή με το νερό, άρα μικρότερη αντίσταση και μεγαλύτερη ταχύτητα και αντί να χτυπάει την θάλασσα, τελικά την σχίζει και κερδίζει απίστευτα σε σταθερότητα ακόμη και στις πιο κλειστές στροφές. Τον περίφημο αυτό σχεδιασμό "Δ" τον κατοχύρωσε διεθνώς από τότε και είναι ακόμη αξεπέραστος ναυπηγικά!

Ακριβώς γι΄ αυτό πολεμάται, όπως κάθε άξιος Έλληνας μέσα σε αυτή την χώρα, που κάποιοι δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να ξαναγίνει η μεγάλη εκείνη δημιουργική και τεχνολογική δύναμη των περασμένων χιλιετιών.

Τα καρνάγια της Θεσσαλονίκης. (Δείτε το video)

Από το Πειρατολόγιο T.163

Τα καρνάγια της Θεσσαλονίκης. (Δείτε το video)

Τα καρνάγια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Το Πειρατολόγιο έψαξε, βρήκε, και μας αφηγείται αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της πατρίδας μας, έναν θησαυρό φτιαγμένο από τον μόχθο και των ιδρώτα των ανθρώπων της θάλασσας.

Ελάτε παρέα να δούμε την ανέλκυση και την καθέλκυση ενός σκάφους, το καλαφάτισμά του, τις επιδιορθώσεις του, να δούμε επίσης πως κατασκευάζεται ένα ξύλινο σκάφος, πως αρματώνεται ένα σκαρί, αυτά και άλλα πολλά μυστικά, παρέα με τους εργάτες - καλλιτέχνες των "Καρνάγιων της Θεσσαλονίκης".

Back To Top