Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) & e-μητρώο πλοίων, καθώς και διευκρινιστικά για ΔΕΚΠΑ.

Του Σπύρου Πριόβολου

Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) & e-μητρώο πλοίων, καθώς και διευκρινιστικά για ΔΕΚΠΑ.
Χρήσιμες διευκρινίσεις σχετικά με την ετήσια θεώρηση του ΔΕΚΠΑ καθώς και τα πρόστιμα

Είναι γνωστό ότι το ΔΕΚΠΑ πρέπει να θεωρείται κάθε χρόνο εμπρόθεσμα. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στις 29 Ιουνίου 2018 με αρ. πρωτ. 3133,1-6/49485/2018, τα σκάφη που βρίσκονται σε ακινησία, μπορούν πριν την άρση της ακινησίας να θεωρήσουν «εκπρόθεσμα» το ΔΕΚΠΑ, με την υποχρέωση της αναγραφής του λόγου, στις παρατηρήσεις από το λιμεναρχείο.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο το πρόστιμο για σκάφη αναψυχής με Ελληνική ή ξένη σημαία Ε.Ε. που δεν έχει προμηθευτεί ΔΕΚΠΑ ανέρχεται στα 1.000€. Το πρόστιμο για σκάφη που δεν έχουν θεωρήσει το ΔΕΚΠΑ (δεν έχει ανανεωθεί εμπρόθεσμα), το πρόστιμο ανέρχεται στα 500€

Υπενθυμίζουμε ότι ΔΕΚΠΑ υποχρεούνται να έχουν όλα τα σκάφη αναψυχής με αναγραφόμενο μήκος από 7 μέτρα και επάνω.

Τις μέρες που θα πάρετε στα χέρια σας το τεύχος του περιοδικού θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του «Τέλους Πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων», το γνωστό και ως «τέλος κυκλοφορίας σκαφών» που έχει έναρξη εφαρμογής την 2α Απριλίου 2019.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε συγκεντρωμένες και τεκμηριωμένες χρήσιμες πληροφορίες, που προήλθαν μέσα από πολύμηνη έρευνά μου τόσο με το Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και με την ΑΑΔΕ και αφορούν τόσο το «Τέλος Πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων», όσο και το «e-Μητρώο πλοίων»

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στην προσπάθεια της να δημιουργηθούν ηλεκτρονικά μητρώα πλοίων (σκαφών ), προχώρησε στην έκδοση δύο αποφάσεων με τις οποίες, ο ιδιοκτήτης τους (πλοιοκτήτης, εφοπλιστής, εκπρόσωπος, χρήστης κατά περίπτωση), είναι υποχρεωμένος να καταχωρήσει με δική του ευθύνη τα στοιχεία του σκάφους του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-μητρώο πλοίων», του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1209/14-11-18) και να καταβάλει «τέλη κυκλοφορίας» για το σκάφος του (ΤΕΠΑΗ) ΠΟΛ 1210/07-11-2018). Υπήρξε αναστολή εφαρμογής του ΤΕΠΑΗ έως 2 Απριλίου 2019.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για καθένα

«Τέλος Πλοίων Αναψυχής και ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.)», με άλλα λόγια Τέλος Κυκλοφορίας

Tips

  • Υποχρέωση καταβολής του τέλους έχουν όλα τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με μήκος από 7 μέτρα και επάνω.
  • Δεν πληρώνεται το τέλος για τους μήνες που το σκάφος βρίσκεται σε ακινησία. Έστω και για μια μέρα στο μήνα να αρθεί η ακινησία πληρώνεται όλος ο μήνας.
  • Το ΤΕΠΑΗ πληρώνεται με e-παραβολο (ακόμα δεν λειτουργεί) ή με χειρόγραφο έντυπο που παρέχει το Λιμεναρχείο ή η ΔΟΥ.

Στις 7 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η διευκρινιστική ΠΟΛ.1210/07-11-2018 (ΦΕΚ Β' 5170/16-11-2018), που αφορά το νομοσχέδιο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4504/2017, που προβλέπει «τέλη κυκλοφορίας» και στα σκάφη αναψυχής. Ονομάζεται πλέον «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων» ΤΕ.Π.Α.Η. και είχε ισχύ από 16/11/2018. Με νεότερη εγκύκλιο η έναρξη ισχύος μεταφέρθηκε στην 2/4/2019 Το νέο τέλος, αντικαθιστά αυτό που είχε ψηφιστεί το 2013 που προέβλεπε επιβολή «Τέλους παραμονής και πλόων (Τ.Π.Π.) πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών», που δεν είχε εφαρμοσθεί.

  • Το ΤΕ.Π.Α.Η. «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων», θα το πληρώνουν όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη, που στην άδεια αναγράφεται μήκος από 7 μέτρα και επάνω, είτε είναι μηχανοκίνητο, είτε ιστιοφόρο και ανεξάρτητα σημαίας, εάν κινούνται στα Ελληνικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι και οι Έλληνες που έχουν σκάφος με ξένη σημαία, όπως και οι αλλοδαποί, που εισέρχονται στα Ελληνικά ύδατα με σκάφος θα πληρώνουν αυτό το τέλος
  • Κόστος ΤΕ.Π.Α.Η. ανά μήνα – έτος και ανά μέγεθος
    • Από 7 έως 8 μέτρα το ΤΕ.Π.Α.Η. είναι 16€ ανά μήνα ή 192€ για 12 μήνες
    • Από 8 έως 10 μέτρα το ΤΕ.Π.Α.Η. είναι 25€ ανά μήνα ή 300€ για 12 μήνες
    • Από 10 έως 12 μέτρα το ΤΕ.Π.Α.Η. είναι 33€ ανά μήνα ή 396€ για 12 μήνες
    • Από 12 μέτρα και επάνω το ΤΕ.Π.Α.Η. είναι 8€ ανά μέτρο για κάθε μήνα.

Σημείωση: Σύμφωνα με διευκρίνηση που μου έδωσε η κα Καραχάλιου προϊσταμένη της ΑΑΔΕ, μετά από αίτημα μου, όταν το μήκος του σκάφους έχει δεκαδικά, ο υπολογισμός συμπεριλαμβάνει έως και τα δυο δεκαδικά. Για παράδειγμα σκάφος μήκους 12,65 μέτρων θα πληρώνει 12,65*8 =101,2€ για κάθε μήνα.

  •  Παρέχεται έκπτωση 10% στο οφειλόμενο ποσό, στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής για το συνολικό τρέχον έτος ή εφάπαξ προκαταβολής για το επόμενο ημερολογιακό έτος, τους μήνες Ιανουάριο του τρέχοντος ημερολογιακού έτους ή Δεκέμβριο προηγούμενου έτους αυτού που αφορά, αντίστοιχα όχι τον μήνα.
  • Εξαιρούνται από το Τέλος,
    • όσα βρίσκονται σε ακινησία.
    • Όσα είναι κατασχεμένα
    • όλα αυτά που χαρακτηρίζονται παραδοσιακά, από σχετικές διατάξεις.
  • Η πληρωμή του τέλους μπορεί να γίνει μόνο για τους μήνες που το σκάφος βρίσκεται σε κίνηση. Βάσει της αρχική ΠΟΛ, «Το ΤΕΠΑΗ καταβάλλεται για κάθε μήνα παραμονής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η καταβολή διενεργείται πριν την έναρξη του μήνα για τον οποίο οφείλεται το τέλος και δύναται να αφορά και περισσότερους του ενός μήνες». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε από τον προηγούμενο μήνα ότι θα χρησιμοποιήσουμε το σκάφος και να έχουμε εκδώσει το ΤΕ.Π.Α.Η. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και απευθύνθηκα τόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και στην ΑΑΔΕ για διευκρινήσεις. Σύμφωνα με απάντηση που μου έδωσε η κα Καραχάλιου, εφόσον το σκάφος βρίσκεται σε ακινησία, πριν την άρση μπορούμε να πληρώσουμε το ΤΕ.Π.Α.Η. για όλο φυσικά το μήνα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, θα εκδώσουν διαφορετικό παράβολο κατά το ποσοστό που τους αναλογεί
  • Ποινές από μη καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η.. Πέρα από την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η., επιβάλλεται και πρόστιμο που ορίζεται ως εξής:
    • ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων έως και οκτώ (8) μέτρα, εκατόν ενενήντα (190) ευρώ,
    • τα ολικού μήκους άνω των οκτώ (8) μέτρων και έως και δέκα (10) μέτρα, τριακόσια (300) ευρώ,
    • ολικού μήκους άνω των δέκα (10) μέτρων και έως και δώδεκα (12) μέτρα, τετρακόσια (400) ευρώ,
    • ολικού μήκους άνω των δώδεκα (12) μέτρων, χίλια εκατό (1.100) ευρώ.

Το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί εντός 10 ημερών και έως ότου πληρωθεί, παρακρατούνται τα έγγραφα του σκάφους, με αντίστοιχη απαγόρευση απόπλου.

Διαδικασία Πληρωμής ΤΕ.Π.Α.Η.

Για την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. απαιτείται κωδικός πληρωμής της κατηγορίας εσόδων «e-Παράβολο», ο οποίος χορηγείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή «e-ΤΕΠΑΗ/ TEPAI» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που διατίθεται στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr, κατόπιν αιτήματος του υπόχρεου. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

Σημείωση: έως και τις 15 Μαρτίου 2019 που ολοκλήρωσα το άρθρο, δεν είχε δημιουργηθεί ο κωδικός για e-TEΠΑΗ και θα πρέπει να αναμένουμε έως την 2/4/2019 την λειτουργία τους στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν προκειμένου να πληρωθεί το ΤΕΠΑΗ είναι τα ακόλουθα:

  • Τα στοιχεία εξατομίκευσης του πλοίου: σημαία, όνομα πλοίου, λιμένας και αριθμός νηολογίου ή εγγραφής στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.), Αριθμός Μητρώου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Α.Μ.Υ.Ε.Ν.), IMO Νο, Διεθνές Διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ), ολικό μήκος σε μέτρα, είδος πλοίου, τόπος ελλιμενισμού στην Ελλάδα.
  • Απαραίτητο είναι και το ΗυΙΙ Identification Number (H.I.N.) ή ο Craft Identification No (C.I.N.). Το νούμερο αυτό στα σκάφη με «Άδεια εκτέλεσης πλόων» δεν αναγράφεται στην άδεια και πρέπει να το βρούμε από το τιμολόγιο αγοράς τους σκάφους ή το ταμπελάκι που υπάρχει επάνω στο σκάφος.
  • Τα στοιχεία υπόχρεου, (πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή ή νόμιμου εκπροσώπου ή κατόχου ή χρήστη): επωνυμία ή ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. για όσους διαθέτουν, έδρα ή κατοικία, τηλέφωνο, email.
  • Η ημερομηνία εισόδου του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα (για σκάφη που έρχονται από άλλες χώρες).
  • Ο μήνας/μήνες και έτος παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Παρέχεται η δυνατότητα για τα εγγεγραμμένα πλοία στο ηλεκτρονικό Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών, τα στοιχεία του σκάφους να αντλούνται από το TAXISnet.

Έχοντας εκτυπώσει το e-παραβολο, η πληρωμή διενεργείται στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, με τη χρήση όλων των τρόπων πληρωμής που παρέχονται από αυτούς.

Για τις ανωτέρω καταβολές, η ενημέρωση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής πραγματοποιείται το αργότερο εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.

Εάν δεν είναι δυνατή η έκδοση e-παράβολου, η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ΔΟΥ (για όσους διαθέτουν ΑΦΜ) ή Λιμενική ή Τελωνειακή αρχή (για σκάφη εκτός Ε.Ε.), αφού συμπληρωθεί το σχετικό έντυπο. Στη συνέχεια η αρχή που εξέδωσε το παράβολο, ενημερώνει την εφαρμογή e-ΤΕΠΑΗ.

Το παράβολο του ΤΕ.Π.Α.Η., δεν χρειάζεται να το καταθέσουμε σε κάποια αρχή, απλά να το έχουμε μαζί μας σε τυχόν έλεγχο, απαιτείται όμως όταν κάνουμε άρση ακινησίας.

Εγγραφή στο «e-μητρώο πλοίων»


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

  • Υποχρέωση εγγραφής στο «e-μητρώο πλοίων», έχουν όλα τα σκάφη αναψυχής με μήκος από 7 μέτρα και επάνω
  • Η εγγραφή πρέπει να ολοκληρωθεί έως .... Διευκολύνει όμως η έγκαιρη ενημέρωση, γιατί είναι εύκολη η πληρωμή του των τελών ΤΕΠΑΗ, αντλώντας στοιχεία από την εφαρμογή.
  • Το κόστος εγγραφής για τα ιδιωτικά σκάφη είναι εφάπαξ 75€
  • Καταλυκτική προθεσμία εγγραφής στο μητρώο για τα σκάφη αναψυχής είναι η 15 Μαΐου 2019 (σύμφωνα με την ΠΟΛ.1209/2018)
  • Στο μητρώο καταγράφουμε και τα σκάφη που βρίσκονται σε ακινησία.

Από 15 Νοεμβρίου 2018 τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «e-μητρώο πλοίων» (Ηλεκτρονικό Μητρώο Πλοίων) (ΠΟΛ. 1209 /14.11.2018).

Είναι μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που αφορά την εγγραφή των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής υπό ελληνική σημαία, των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας, καθώς και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Ν.4256/2014. Στην πλατφόρμα αυτή θα φαίνεται η πλήρης εικόνα του σκάφους και της εταιρίας που το διαχειρίζεται. Θα φαίνονται όλες οι τυχόν εκκρεμότητες του σκάφους και της εταιρίας σε θέματα που αφορούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Οικονομικών. Το Μητρώο διευκολύνει τα μέγιστα τους ελέγχους για τυχόν παράνομες ναυλώσεις και για την τήρηση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ως προς τους εργαζόμενους και τις φορολογικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ενιαίο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των τουριστικών πλοίων, με σκοπό τη χαρτογράφηση των πάσης φύσεων πλοίων τα οποία χρησιμοποιούνται για τουρισμό και αναψυχή, τόσο για ιδιωτική χρήση όσο και για επαγγελματική εκμετάλλευση στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού. Επίσης, επιτυγχάνεται η απλούστευση των διαδικασιών για τους ιδιοκτήτες και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Στην πλατφόρμα e-μητρώο πλοίων, πρέπει να καταγραφούν ακόμα και τα σκάφη που δεν βρίσκονται σε κίνηση (κατασχεμένα – ακινησία κ.ο.κ.)


 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

Μέσα από την εμπειρία μου στην καταχώρηση του σκάφους μου σας επισημαίνω τα ακόλουθα:

  • Η εγγραφή στο μητρώο γίνεται μέσω της πύλης ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/polites/metroo-ploion
  • Διαβάστε προσεκτικά το «εγχειρίδιο χρήσης» καθώς και τις «Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις» που βρίσκονται στον συγκεκριμένο ιστότοπο, πριν μπείτε στην εφαρμογή.
  • Αποφύγετε τον CHROME explorer που μου δημιουργούσε προβλήματα.
  • Υπάρχουν 10 ενότητες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής. Συνιστώ ολοκληρώνοντας την κάθε ενότητα να κάνετε προσωρινή αποθήκευση για να γίνεται άμεσος έλεγχος τυχόν λαθών (σ.σ. η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης έγινε μετά από αίτημα που υπέβαλα στην ΑΑΔΕ).
  • Αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση επιτυχώς πριν οριστικοποιήσετε την εγγραφή να κάνετε ενδελεχή έλεγχο, γιατί η εκ των υστέρων διόρθωση γίνεται μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Αν υπάρχει συνιδιοκτησία γίνεται εγγραφή κατά το ποσοστό που τους αναλογεί απ όλους τους μετόχους.

Με την εφαρμογή αυτή, οι διαδικασίες που αφορούν την εγγραφή, εκμετάλλευση των τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr). 

 Έτσι όλα τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ανεξαρτήτως μήκους, αν έχουν Άδεια εκτέλεσης πλόων ή Νηολόγιο, θα πρέπει να καταχωρηθούν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και απαιτείται, ανεξαρτήτως σημαίας,

Για την εγγραφή απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Έγγραφο Εθνικότητας του πλοίου ή Άδεια Εκτέλεσης Πλόων.
  • Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (ΠΓΕ) ή Πιστοποιητικό Ασφαλείας (ΠΑ) για επαγγελματικά πλοία αναψυχής με ελληνική σημαία ή Πιστοποιητικό Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (ΠΕΞΕΠΑ) για πλοία με ξένη σημαία.
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  • Ηλεκτρονικό παράβολο ποσού 75€ για ιδιωτικά και 500€, για επαγγελματικά σκάφη.

Η αίτηση για καταχώριση, των στοιχείων στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Πλοίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 6 μηνών από την λειτουργία της, δηλαδή έως και την 15/5/2019.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καταχώριση στο Μητρώο γίνεται ανά πλοίο με ευθύνη του πλοιοκτήτη, εφοπλιστή ή ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, θα κάνουν χωριστή καταχώρηση κατά το ποσοστό που τους αναλογεί.

Διαδικασία εγγραφής στο «e-μητρώο πλοίων», Ιδιωτικών σκαφών αναψυχής με Λεμβολόγιο ή Νηολόγιο

  • Εισαγωγή στην εφαρμογή του «e-Μητρώου Πλοίων» μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Α.Α.Δ.Ε. και την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.
  • Καταχωρούμε χωριστά το πλοίο ή τα πλοία που ανήκουν στην κυριότητά μας.
  • Μπορούμε σε κάθε στάδιο ενημέρωσης να κάνουμε προσωρινή αποθήκευση. Αφού ολοκληρώσουμε για οριστικοποίηση πατάμε το «Αποθήκευση εγγραφής στο Μητρώο».
  • Στη συνέχεια εκδίδουμε e-παράβολο για κάθε σκάφος που έχουμε με το ποσοστό κυριότητας που μας αντιστοιχεί.
  • Μετά την έκδοση του παράβολου. Η εγγραφή ελέγχεται για την ορθότητά της από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αφού επικυρωθεί, δεσμεύεται το παράβολο.
  • Τότε ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής στο «e-Μητρώου Πλοίων», και το σκάφος λαμβάνει έναν μοναδικό για κάθε πλοίο, αριθμό καταχώρησης.

Κατά την καταχώρηση πλοίου ζητούνται πολλά στοιχεία σκάφους. Θα αναφέρουμε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία ανά ενότητα που αφορούν σκάφη αναψυχής με Άδεια εκτέλεσης Πλόων:

  • 1. Διακριτικά Πλοίου
    • ΑΜΥΕΝ είναι ο αριθμός που καταγράφεται στην Άδεια εκτέλεσης πλόων και η εφαρμογή προσθέτει το GRC π.χ. GRC101611922.
    • ΔΔΣ είναι ο κωδικός του VHF.
    • MMSI είναι ένας 9ψηφιος αριθμός που συνοδεύει το VHF.
    • Αρ. ΙΜΟ, δεν συμπληρώνεται για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
  • 3. Έγγραφο Πλοίου
    • Είδος εγγράφου επιλέγουμε Άδεια Πλόων.
    • Αρ. Νηολογίου καταγράφουμε τον αριθμό του έχει η Άδεια εκτέλεσης πλόων π.χ. ΣΣ1431Α.
  • 4. Τεχνικά στοιχεία Πλοίου
    • Υλικό κατασκευής (πλαστικό κλπ).
    • Μέσο πρόωσης (μηχανές - Ιστία κλπ).
    • Αρ. Σειράς, είναι το serial number του σκάφους που δεν αναγράφεται στην Άδεια εκτέλεσης πλόων είναι το ΧΙΝ ή HULL number, που αποτελείται από 12 ψηφία και το βρίσκουμε από το τιμολόγιο ή το ταμπελάκι στο σκάφος.
    • Κλίνες επιβατών & πληρώματος, μόνο σε σκάφη με χώρους ενδιαίτησης.
  • 5. Στοιχεία Πλοιοκτησίας
    • Καταχωρούμε κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, όλους τους μετόχους του σκάφους.
    • Διαβάζουμε προσεκτικά στις οδηγίες πότε συμπληρώνουμε ΔΟΥ εισοδήματος ή Κεφαλαίου ή Τελωνείο.
  • 8. Κατάσταση Πλοίου
    • Ιδιωτικό
    • Αποκλ. χρήση... ΝΑΙ
    • ΔΕΚΠΑ... ΝΑΙ
    • Λιμενική αρχή συμπληρώνουμε αυτή που εξέδωσε το ΔΕΚΠΑ
    • Αρ. Παραστατικού Πληρωμής
    • Αρ. Εντύπου
    • Ημερομηνίες έκδοσης – θεώρησης – Λήξης του ΔΕΚΠΑ
  • 9. Στοιχεία ασφάλισης πλοίου
  • 10. Οικονομικά στοιχεία Πλοίου
    • Τα στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις προηγούμενες καταχωρήσεις
ΚατηγορίαΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Print
Back To Top