ΝΑΥΤΙΛΟΣ - 27η Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο - ΨΑΡΡΑ 8 - 12 Μαίου 2019 (Video).

Ταξιδεύει με την αποστολή ο Δημοσθένης Βαρβέρης

ΝΑΥΤΙΛΟΣ - 27η Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο - ΨΑΡΡΑ 8 - 12 Μαίου 2019 (Video).

Μαίος και η προγραμματισμένη 27η Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο φτάνει στο στάδιο της υλοποίησης. Πάντα λίγες μέρες πριν την αποστολή, η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας του Ναυτίλου είναι έντονη. Πολλά πράγματα έχουν να οργανωθούν και πάντα υπάρχουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής που πρέπει να λυθούν. Ο Ναυτίλος έχει αποκτήσει μια απίστευτη γνώση για το πώς οργανώνονται τέτοιες αποστολές, με τόσους πολλούς γιατρούς, μηχανήματα, και αναλώσιμα. Oργανώνονται τόσα ιατρεία, χωρίς προβλήματα, σχεδόν αυτοματοποιημένα μιας και όλα τα μέλη, αλλά και οι φίλοι του Ναυτίλου που ακολουθούν τις αποστολές, έχουν απόλυτη γνώση του ρόλου τους. Αυτό που ζούμε, όλοι εμείς που ταξιδεύουμε στα νησία του Αιγαίου είναι η μαγεία του εθελοντισμού, προσφέροντας στους συνανθρώπους μας, μια ελάχιστη βοήθεια και συμπαράσταση, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη.

Προορισμός λοιπόν τα ηρωικά Ψαρά. Ένας τόπος που όλοι τον έχουμε διαβάσει τόσες φορές στα βιβλία του σχολείου, όταν μιλούσαμε για την απελευθερωτική επανάσταση του 1821. Μαθητής του δημοτικού, εντυπωσιασμένος με αυτό το νησί και τους ήρωές του, έψαχνα να το βρώ στον χάρτη κοντά στην Ύδρα και τις Σπέτσες, τα άλλα δυο νησιά πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Θυμάμαι ακόμα και τώρα την έκπληξη που ένοιωσα, όταν το βρήκα στο κέντρο του βορείου Αιγαίου, δίπλα στην Χίο.

Αυτό το ταξίδι θα κάναμε τώρα. Τετάρτη 12 Μαίου λοιπόν, όλα τα σκάφη ήταν στο νερό στην μαρίνα του Λαυρίου. Εκεί συναντηθήκαμε όλοι γύρω στις 11:00. Μια αποστολή που αριθμούσε 6 σκάφη και σχεδόν 40 μέλη. Με τους περισσότερους είχαμε να συναντηθούμε από την τελευταία μας αποστολή στην Δονούσα, στις αρχές Νοεμβρίου του 2018. Όλοι θυμόμαστε τα 100 μίλια της επιστροφής, που έγιναν με φοβερά κακές συνθήκες και άνεμο 6-7 μποφώρ.

Bασικός σκοπός της αποστολής ήταν η παροχή ιατρικής βοήθειας στους κατοίκους του νησιού.

Τα δωρεάν Ιατρεία θα οργανωθούν, από το Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» τους «SOS Γιατροί» (www.sosiatroi.gr) και φυσικά με την βοήθεια των γιατρών και των μελών της Λέσχης που ακολουθούν τις αποστολές του.

Τα Ιατρεία έχουν γιατρούς με τις ακόλουθες 14 ειδικότητες:

Ωτορινολαρυγγολόγος , Χειρουργός Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Οφθαλμίατρος, Οπτομέτρης, Οδοντίατροι (2), Ουρολόγος, Παιδίατρος, Γαστρεντερολόγος, Ακτινολόγος, Γυναικολόγος, Πνευμολόγος, Δερματολόγος, Ανασθησιολόγος.

Οι γιατροί που συμμετέχουν στην αποστολή είναι:

Κώστας Κηπουργός, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Κώστα Ψύλλιας, Ασπασία Ασημακοπούλου, Μαρία Μυλωνά, Τάκης Παπαδιονυσίου, Πάνος Καραμεσίνης, Λέτα Καραολή, Άντζελα Μπακόλα, Μαρίνα Στρούμπου, Ιορδάνης Χατζηαγγελίδης, Χρηστίνα Φακιολά, Δημοσθένης Σαμούρης, Παναγιώτης Δογαντζής.

Η αναχώρηση

Ο καιρός την ημέρα της αναχώρης ήταν μαίστρος 4 με 5 μποφώρ, με τάση εξασθένησης. Η απόφαση να ξεκινήσουμε σχετικά αργά είχε την λογική να εμεταλευτούμε την πτώση του καιρού με το πέρασμα της ώρας. Με ένα καλό καιρό και τους 27-28 κόμβους σαν ταχύτητα ταξιδιού, θα θέλαμε περίπου 3,5 ώρες για να διανύσουμε τα 90 μίλια μέχρι τα Ψαρά.

Τα έξι σκάφη ξεκίνησαν με προορισμό αρχικά την Κάρυστο και μετά τα Ψαρά. Στην Κάρυστο βρεθήκαμε μετά από μια γρήγορη πλεύση χωρίς ιδιαίτερο κυματισμό σε μία ώρα. Δέσαμε στο φιλόξενο λιμάνι της και κάναμε ένα διάλειμμα μίαμισης ώρας, για να γεμίσουν κάποια σκάφη με καύσιμα και όσοι δεν είχαν επισκεφθεί την πόλη να κάνουν μια μικρή βόλτα.

Λίγο μετά τις 13:00 ξεκινήσαμε πλέοντας κοντά στις ακτές της Εύβοιας. Στην άκρη του ανατολικού ακρωτηρίου του κόλπου της Καρύστου, του Κάβο Μαντέλου, υπάρχει το νησάκι Μαντήλι (Καμαντέλο ή Μαντέλο για τους ντόπιους). Λόγω της θέσης του στην ναυσιπλοΐα του Αιγαίου, πάνω στο νησάκι υπάρχει ένας σημαντικός φάρος που βοηθά τα σκάφη κατά την είσοδο στο Στενό του Καβοντόρου. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1925.

Εμείς ανάμεσα στο Μαντέλο και την ξηρά, πήραμε την ρότα για τα Ψαρά.

Περάσαμε το στενό το Κάβο Ντόρου με ένα σπασμένο τεσσάρι. Ο καιρός φαινόταν ότι έπεφτε, μιας και συναντούσαμε μπροστά μας να έρχονται μεγάλα πελαγίσια κύματα, χωρίς να υπάρχει και ο ανάλογος αέρας. Ο πρόβλεψη του καιρού απεδείχθη ακριβής και η λογική της καθυστέρησης της αναχώρησης, καθώς και το πέρασμα από την Κάρυστο, απεδείχθη σωστή. Μέσα στα σκάφη ταξιδεύουν και άνθρωποι που δεν είναι τόσο έμπειροι με τα ταξίδια με φουσκωτό σκάφος και δεν υπάρχει κανένας λόγος καταπόνησης.

Βγαίνοντας από το στενό και αφήνοντας πίσω την Εύβοια και την Άνδρο, μόνη μας εικόνα ήταν τα σκάφη της αποστολής μας.

Χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία λοιπόν ταξιδεύαμε προς το προορισμό μας με ταχύτητα πλεύσης τους 20 με 22 κόμβους με τον καιρό να τον έχουμε στα αριστερά μας (Μαίστρος). Ενώ μπροστά μας είχαμε αρχίσει να διακρίνουμε τα Ψαρά (λιγότερο από 20 ν.μ.) ένα σκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα με το πηδάλιό του. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι είχε χάσει το υδραυλικό σύστημα τα υγρά του και γι΄αυτό το τιμόνι δεν έστριβε. Όμως μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε κοπεί ο ιμάντας και δυστυχώς δεν υπήρχε μαζί μας ανταλλακτικό. Όλα αυτά δημιούργησαν μια καθυστέρηση στα μισά σκάφη της αποστολής. Τα τρία σκάφη που προπορευόντουσαν μετά από συνεννόηση αποφασίσθηκε να συνεχίσουν το ταξίδι, μιας και η παραμονή αρόδου δημιουργούσε προβλήματα (ναυτία) στα πληρώματα, που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρα σε τέτοιες συνθήκες με τέτοιο δυνατό κυματισμό.

Ο Νεκτάριος Σταυράκης με το σκάφος του ανέλαβε να ρυμουλκίσει το Solemar του Κώστα Λαζόπουλου, το οποίο είχε σε λειτουργία τους κινητήρες για να βοηθάει την πλεύση και των δύο σκαφών. Το τρίτο σκάφος, στο οποίο επέβαινα και εγώ, παρέμεινε δίπλα στα άλλα δύο, για λόγους ασφαλείας, μέχρι το λιμάνι των Ψαρών.

Αυτή η καθυστέρηση χάλασε λίγο την υποδοχή που μας είχε επιφυλάξει ο δήμαρχος Κώστας Βρατσάνος στο λιμάνι, με τοπικά γλυκά και αναψυκτικά. Είχε αρχίσει να βραδιάζει και μόλις προλάβαμε να τακτοποιηθούμε στα δωμάτια, που ήταν διάσπαρτα στο χωριό. Δεν μέναμε δηλαδή κάπου όλοι μαζί.

Οι επόμενες δύο μέρες ήταν πολύ έντονες και πιστεύω ότι δεν πρέπει να έμεινε κάτοικος των Ψαρών, που να μην επισκέφθηκε κάποιον γιατρό τουλάχιστον μία φορά. Τα ιατρεία ήταν χωρισμένα σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια, αλλά με την σωστή ενημέρωση που είχε γίνει από τις αρχές του τόπου, ήξερε ο καθένας που θα έβρισκε την κάθε ειδικότητα.

Έγιναν γύρω στις 650 ιατρικές πράξεις, που περιλάμβαναν ακόμα ορθοπεδικές επεμβάσεις και εξαγωγές δοντιών.

Όπου συνατούσαμε κατοίκους του νησιού, στους δρόμους του νησιού, μας έλεγαν ευχαριστώ και το πόσο θα θυμούνται την επίσκεψή μας στο νησί τους.

Στην Κάρυστο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση.

Το πρωί του Σαββάτου ξεκινήσαμε με το φουσκωτό του Νίκου Ροδόπουλου να κάνουμε το γύρο του νησιού, με ξεναγό τον Δημήτρη Μαρίνο, κάτοικο των Ψαρών, ένα ερασιτέχνη ψαρά που κυκλοφορούσε συνέχεια με το μηχανάκι του και το κυνηγετικό του σκύλο ανάμεσα στα πόδια του.

Νωρίς το απόγευμα επισκεφθήκαμε την ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κτισμένη στο πίο ψηλό σημείο του χωριού φαίνεται εντυπωσιακή όταν φτάνουν τα σκάφη στο νησί. Εδώ ο Κανάρης κοινώνησε πριν ξεκινήσει για την αποστολή του στη Χίο. Ο πρώην δήμαρχος των Ψαρών Μανώλης Αγαπούσης μας διηγήθηκε μέσα στον ναό την ιστορία του Κωσταντίνου Κανάρη σχετικά με εκείνο το γεγονός (Μπορείτε να το δείτε στο κανάλι μας Νatex Web Media στο YouTube που υπάρχει σχετικό video).

Το απόγευμα του Σαββάτου σε μια όμορφη τελετή έγινε η παράδοση των εξοπλισμών, που προσέφερε ο Ναυτίλος σε διάφορες υπηρεσίες του νησιού. Σε μια αίθουσα κατάμεστη από τους κατοίκους των Ψαρών, αλλά και τα μέλη της αποστολής, ο πρόεδρος του Ναυτίλου Γιώργος Νικολόπουλος ανακήρυξε τους γιατρούς Κώστα Κηπουργό και Ανδρέα Παπαδόπουλο από την Πάτρα, επίτιμα μέλη της Λέσχης για την πολυετή προσφορά τους στις αποστολές του ομίλου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους σπουδαίους Χορηγούς της αποστολής:

  • - JOTUN Hellas Ltd: Μέγα Χορηγός καυσίμων, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των σκαφών,
  • - ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε. : Μέγα Χορηγος Δωρεάν Ιατρεία (www.olympion-sa.gr)
  • - SOS ΓΙΑΤΡΟΙ: Μέγας Χορηγός Δωρεάν Ιατρεία (www.sosiatroi.gr)
  • - MediOne: Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου για τους κατοικούς του νησιού (www.medione.gr)
  • - Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.: Οδοντιατρικά υλικά για τους Οδοντιάτρους.
  • - PAPAPOSTOULOU HEALTHCARE TECHNOLOGIES: Δανεικός Φορητός Υπέρηχος για την Ακτινολόγο
  • - HSBC France, Athens Branch: Προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, fax-πολυμηχανήματα και έπιπλα για τα Σχολεία και Δήμο (www.hsbc.gr)
  • - Queensway Navigation Co. Ltd: Πλήρη μικροφωνική εγκατάσταση με κονσόλα 8 καναλιών, 2 ηχεία και μικρόφωνα (www.queensnav.com)
  • - Βαγγέλης Μάζης: Μεταφορά του εξοπλισμού με Φορτηγό στα Ψαρρά
  • - Περιοδικό ΣΚΑΦΟΣ  (Εκδόσεις Βαρβέρη): Χορηγός Επικοινωνίας
  • - NATEXMEDIA.GR: Χορηγός Επικοινωνίας
  • - STAR ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Μέγα Χορηγός Επικοινωνίας.

Το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος Κώστας Βρατσάνος παρέθεσε δείπνο στα μέλη της αποστολής σε ένα ταβερνάκι στην δυτική πλευρά του χωριού. Στα πρόσωπα όλων φαινόταν η χαλάρωση και η χαρά, που για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν επιτυχημένο σε όλα τα επίπεδα.

Η επιστροφή

Kυριακή και έφτασε η ώρα της επιστροφής. Όλες οι προγνώσεις για την καιρό έλεγαν ότι είμασταν... πολύ τυχεροί. Οι νοτιάδες που φυσούσαν είχαν πέσει από το Σάββατο και ξεκινήσαμε με μια εντυπωσιακή μπουνάτσα. Όλη μας η διαδρομή ήταν με αυτό τον καιρό.

Κάποια στιγμή «ανοίξαμε» τους κινητήρες στο σκάφος του Βαγγέλη Τρίκα και φτάσαμε τα 50 μίλια. Το εντεκάμετρο Great White δεν κατάλαβε τίποτα. Μετά από λίγο οι μηχανές έπεσαν στην φυσιολογική ταχύτητα ταξιδίου στα 26 με 28 μίλια και στο στενό του Καφηρέα μας συνέβη ένα μοναδικό περιστατικό. Ένα θαλασσοπούλι κτύπησε στο προστατευτικό πλέξιγκλας της κονσόλας του σκάφους μας και έπεσε μέσα στο σκάφος. Συνεχίσαμε την πορεία μας χωρίς να σταματήσουμε, μιας και δεν μπορούσαμε να ανακόψουμε την πορεία όλης της ομάδας. Στο σκάφος μας ήταν μαζί ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο ορθοπεδικός της αποστολής. Όσο προχωρούσαμε για την Κάρυστο έκανε μια άτυπη εξέταση του πτηνού, βλέποντας την συμπεριφορά του. Είχε κουρνιάσει, αλλά κουνούσε το κεφάλι του και οι φτερούγες φαινόντουσαν να μην έχουν πρόβλημα. Στην αρχή ήταν έξω από τα προστατευτικά νάυλον, αλλά μετά πέρασε από κάτω - λόγω του αέρα - και ήρθε στα πόδια μας. Ήταν πολύ ήρεμο και δεν έκανε κάποια προσπάθεια να φύγει. Περιμέναμε με αγωνία να δούμε τι θα συμβεί. Τελικά μεγάλη ήταν η χαρά μας όταν το είδαμε να φεύγει πετώντας, μέσα από τα χέρια του Ανδρέα, χωρίς κανένα πρόβλημα στο λιμάνι της Καρύστου.

Μετά από μια μικρή παραμονή στην πόλη της Εύβοιας συνεχίσαμε την πορεία για την Olympic Marine στο Λαύριο.
Εκέι ξαναζήσαμε την μελαγχολική στιγμή του αποχωρισμού των ανθρώπων που για πέντε μέρες είμασταν σαν αδέλφια, με ένα κοινό σκοπό, την βοήθεια των συνανθρώπων μας.

Είμαι σίγουρος ότι ο Ιπποκράτης θα χαμογελά από εκεί ψηλά!

Με τέτοιες σκέψεις μετέφερα τον εξοπλισμό μου στο αυτοκίνητο και ξεκίνησα για την καθημερινότητα...

 Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας 

Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στη Χίο στις 7 Ιουνίου 1822, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κατορθώματα της Ελληνικής Επανάστασης.

Η προετοιμασία

Μετά την καταστροφή της Χίου (30 Μαρτίου 1822), το ελληνικό ναυτικό θέλησε να πάρει εκδίκηση, προσβάλλοντας τον τουρκικό στόλο. Τα ελληνικά πλοία συγκεντρώθηκαν στα Ψαρά στα τέλη Απριλίου κι έψαχναν την ευκαιρία να δράσουν.

Ο χρόνος που επελέγη ήταν η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού, που ξεκινούσε στις 10 Μαΐου. Αρχικά, έγιναν απόπειρες επιθέσεων, αλλά απέτυχαν, όπως απέτυχε και η απόπειρα πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στις 18 Μαΐου.

Η πυρπόληση

Οι Ψαριανοί πήραν την απόφαση να χτυπήσουν τον τουρκικό στόλο με πυρπολικά, επειδή κατέφθασαν πληροφορίες ότι ο αιγυπτιακός στόλος βρισκόταν στην Κρήτη. Την απόφαση επικρότησε ο Μιαούλης, καθώς και οι άλλοι δύο υδραίοι ναύαρχοι Λάζαρος Λαλεχός και Ιωάννης Βούλγαρης.

Έτσι, την επομένη, 1η Ιουνίου, τα δύο πυρπολικά, ένα ψαριανό με κυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Κανάρη και ένα υδραϊκό με κυβερνήτη τον Ανδρέα Πιπίνο, ξεκίνησαν προς αναζήτηση του τουρκικού στόλου. Τα δύο πυρπολικά συνόδευαν τέσσερα μπρίκια (δύο ψαριανά και δύο υδραϊκά), που θα αναλάμβαναν τη διάσωση των πληρωμάτων μετά την πυρπόληση.

Με αρκετές προφυλάξεις, τα δύο πυρπολικά πλησίασαν τον τουρκικό στόλο, που ναυλοχούσε στη Χίο και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να δράσουν. Επέλεξαν τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822. Ήταν μία νύχτα χωρίς φεγγάρι και οι αξιωματικοί είχαν συγκεντρωθεί στη φωταγωγημένη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου για να γιορτάσουν τη λήξη του ραμαζανιού. Αν και γνώριζαν την καταστροφική δύναμη των ελληνικών πυρπολικών, δεν φαίνεται να είχαν πάρει ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Το υδραϊκό πυρπολικό υπό τον Πιπίνο γλίστρησε αθέατο προς την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, ένα δίκροτο με πλοίαρχο τον Μπεκίρ Μπέη. Επιχείρησε να προσκολληθεί, αλλά παρασύρθηκε από τον άνεμο και αποσπάσθηκε. Η απόπειρα του Πιπίνου απέτυχε, αλλά ο Κανάρης κατόρθωσε να προσδέσει το πυρπολικό του στην τουρκική ναυαρχίδα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επιδέξιοι ελιγμοί του έμπειρου πηδαλιούχου Ιωάννη Θεοφιλόπουλου.

Σχεδόν αμέσως το ξύλινο σκαρί του μεγαλοπρεπούς πλοίου λαμπάδιασε και άρχισε να καίγεται σαν πυροτέχνημα. Ο Καρά Αλής έσπευσε να εγκαταλείψει το πλοίο και επιβιβάσθηκε σε λέμβο, αλλά ένα κομμάτι από το φλεγόμενο κεντρικό κατάρτι του πλοίου τον χτύπησε στο κεφάλι και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Οι 2.000 άνδρες που βρίσκονταν πάνω στη ναυαρχίδα χάθηκαν σχεδόν όλοι.

Οι 32 άνδρες που συγκροτούσαν τα πληρώματα των δύο πυρπολικών, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση που επικράτησε, έφθασαν σώοι στα ελληνικά πλοία που τους περίμεναν στ’ ανοιχτά. Η επιστροφή τους στα Ψαρά ήταν θριαμβευτική και με τη συνοδεία του πλήθους κατευθύνθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου ανέπεμψαν ευχαριστήρια δέηση για τη σωτηρία τους.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 

ΚατηγορίαΑΠΟΣΤΟΛΗ
Print
Back To Top