29η Αποστολή Ναυτίλου «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» στα Ψαρά.

Του Νίκου Ροδόπουλου – Αντιπρόεδρου Ναυτίλου

29η Αποστολή Ναυτίλου «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» στα Ψαρά.

Η Αναχώρηση

Στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης στις 12 Μάη του 2022, ασυνήθιστη εγρήγορση επικρατούσε στην Olympic Marine στο Λαύριο.

Αυτό διότι στον δεξί βραχίονα της μαρίνας, όπου ήταν δεμένα τα σκάφη του Ναυτίλου και είχαν διανυκτερεύσει σε αυτά οι καπετάνιοι τους μαζί με κάποια μέλη του Ναυτίλου, έπρεπε να επιβιβαστούν οι ιατροί του ομίλου, ο ιατρικός εξοπλισμός αυτών, υλικό για εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχε ζητηθεί, κάποια μηχανήματα και διάφορα αναλώσιμα από χορηγούς, με σαφή οδηγία από τον αρχηγό της αποστολής να έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τις 07:20 το αργότερο.

Η έναρξη της Ιατρικής αποστολής του Ναυτίλου στα Ψαρά ήταν πλέον γεγονός!

Έπειτα από δυόμιση χρόνια παύσης των αποστολών του Ναυτίλου, λόγω της πανδημίας του Covid 19, η επιστροφή στην ενεργό δράση ήταν ένα γεγονός που όλα τα μέλη του Ναυτίλου συμπεριλαμβανομένων των ιατρών του - όπου πλέον χαρακτηρίζονται μόνιμη δύναμη του ομίλου - το περιμένανε αδημονώντας για πολλούς λόγους. Η χαρά του να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους των ακριτικών νησιών, να εισπράξουν πλούσια συναισθήματα αγάπης και ανθρωπιάς από εκείνους, νίκη επί της πανδημίας, συνάντηση και ομοιογένεια της ομάδας, είναι κάποιοι από αυτούς.

Σε κλίμα «εορταστικό» θα έλεγα λοιπόν θα ξεκίναγε ο απόπλους - στις 08:00 ώρα πρωινή είχε οριστεί από τον αρχηγό ταξιδιού τον Γιώργο Νικολόπουλο - εφόσον πρώτα συγκεντρώνονταν όλα τα σκάφη του ομίλου ένα μίλι έξω από την Olympic marine, δηλαδή 2 ακόμα σκάφη που θα ερχόντουσαν από την Ανάβυσσο και το Λαύριο.

Συνολικά 5 σκάφη θα αναλάμβαναν να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν στα Ψαρά (μια απόσταση 100 ν.μ. από την Ανάβυσσο) 29 άτομα, ανθρώπινο δυναμικό συν τον όσο εξοπλισμό και τις χορηγίες μας. Ο περιορισμένος αριθμός σκαφών ήταν ένα θέμα που είχε βασανίσει τους Ναυτίλους κατά την οργάνωση της αποστολής μιας και αρκετά προβλήματα προέκυπταν το ένα μετά το άλλο στα μέλη και τους καπετάνιους του ομίλου, με αποτέλεσμα μετά βίας να καταφέρουν την επαρκή συγκέντρωση των σκαφών σε επίπεδο υλοποίησης της αποστολής. Να σημειωθεί πως μέχρι και τελευταία μέρα διακυβευόταν η έκβαση της αποστολής (παρά την πολύμηνη προετοιμασία της) εφόσον οι άνεμοι έπνεαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σε ισχυρή ένταση 6 μποφόρ βόρειας κατεύθυνσης.

Όμως ακόμα μια φορά, της θάλασσας ο Θεός για καλό, χαμήλωσε την ένταση των ανέμων και έτσι το ταξίδι έγινε με καλό καιρό, με μία μέρα καθυστέρηση του απόπλου αντί Τετάρτη 11/5/22 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί σε Πέμπτη 12/5/22. Μέχρι την Κάρυστο είχαμε βοριάδες μάξιμουμ 3 bf ενώ από το Κάβο Ντόρο έως τα Ψαρά σε κάποια λιγοστά τμήματα άγγιξε τα 4bf, χωρίς να μας προβληματίσει σε καμία περίπτωση στην cruise ταχύτητα των 24 knots που είχαμε ορίσει.

Στις 12:10 βρισκόμασταν στο λιμάνι των Ψαρών, όπως ακριβώς είχαμε υπολογίσει, έπειτα από πλεύση 4 ωρών χωρίς στάση. Λόγω της απώλειας μιας ενεργής μέρας από τον αρχικό προγραμματισμό, τα ιατρεία έπρεπε να στηθούν την ίδια μέρα της άφιξης και να δεχθούν ασθενείς το απόγευμα - κάτι που δεν μας έδινε περιθώριο για χρονικές απώλειες.

Πλαγιοδετήσαμε στο λιμάνι και δεχθήκαμε θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο και τους ανθρώπους του λιμενικού και της νήσου. Απολαύσαμε το τοπικό κέρασμα που μας είχανε ετοιμάσει στην πλατεία του νησιού και αφού μεταφέρανε άνθρωποι του Δήμου τον ιατρικό εξοπλισμό στα κτίρια που θα στεγάζονταν τα ιατρεία, ξεκινήσαμε τις εργασίες που απαιτούταν για να δεχθούμε στις 18:00 μμ τους πρώτους ασθενείς.

Η προσέλευση της πρώτης ημέρα ήταν αρκετά μεγάλη, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα και που ήταν σημάδι για το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες…

Πράγματι η προσέλευση και τις 3 ημέρες ήταν μεγάλη. Επισκέφθηκαν τα ιατρεία μας περισσότεροι από 235 κάτοικοι (από τους 320 περίπου που έχει το νησί) και έγιναν 365 ιατρεία. Οι Ψαριανοί έμεναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες των ιατρών του Ναυτίλου οι οποίοι κάλυπταν 12 ειδικότητες. Καθοριστικό ρόλο στην σωστή οργάνωση των ιατρικών επισκέψεων από τους κατοίκους είχε η μόνιμη πλέον γραμματέας του Ναυτίλου η Φαίδρα Μανουσακίδου όπου στην συγκεκριμένη αποστολή είχε υποστήριξη από 3 ικανότατους εθελοντές στελέχη της μεγάλης μας χορηγού της εταιρείας JOTUN  η οποία στέκεται πάντα στο πλευρό του Ναυτίλου, φροντίζοντας για την κάλυψη των καυσίμων στις κοινωφελούς χαρακτήρα δραστηριότητες του, μαζί με άλλους 2 εθελοντές προσκείμενους στην ιατρική ομάδα.

Η προσέλευση στα Ιατρεία ήταν ως ακολούθως:

 • Ωτορινολαρυγγολόγος: 60 άτομα
 • Χειρουργός Ορθοπεδικός: 43 άτομα
 • Καρδιολόγοι(2): 32 άτομα
 • Οφθαλμίατρος: 60 άτομα
 • Οδοντίατρος: 50 άτομα
 • Ουρολόγος: 11 άτομα
 • Παιδίατρος: 10 άτομα
 • Γαστρεντερολόγος: 11 άτομα
 • Ακτινολόγος: 41 άτομα
 • Γυναικολόγος: 9 άτομα
 • Δερματολόγος: 46 άτομα

Η ικανοποίηση των κατοίκων ήταν έκδηλη, κάτι που έφερε ικανοποίηση και χαμόγελα σε όλη την ομάδα του Ναυτίλου, εφόσον αυτό είναι το κίνητρο μας, το ζητούμενο μας, η προσφορά μας σε αυτούς και η είσπραξη συνάμα πλούσιων αυθόρμητων ευγενών συναισθημάτων που μας δίνουν την δύναμη να συνεχίζουμε τον δεκαετή πλέον θεσμό μας, την «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο».

Οι ημέρες κύλισαν εύκολα, γρήγορα, χαρούμενα με καιρό πολύ καλό, κάτι που προμήνυε και καλό καιρό επιστροφής.

Το Σάββατο μετά την λήξη των ιατρείων, είχαμε προγραμματίσει ένα σύντομο γύρο του νησιού με τα σκάφη, κατά τον οποίο θα μας τιμούσε με την παρουσία του ο Δήμαρχος, ενώ ο φίλος ψαριανός Δημήτρης Μαρίνος θα μας έκανε ξενάγηση του νησιού σε όμορφες απόκρημνες παραλίες μέχρι τα Αντίψαρα. Παράλληλα με ιστορικές αναφορές για διάφορες χρονικές περιόδους του νησιού, αλλά και για την μοιραία απόβαση των Τούρκων με την τραγική κατάληξη στην Oλόμαυρη Ράχη.

Μετά την τρίωρη περιήγηση επιστρέψαμε για μικρή ανάπαυση, γιατί στις 20:00 στην πλατεία θα ακολουθούσε η τελετή λήξης της ιατρικής αποστολής του Ναυτίλου στα Ψαρά, παρουσία όλων των μελών της αποστολής, του Δημάρχου, της προέδρου του Τοπικού συλλόγου και των δημοτών.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, όπου πολύ θερμά λόγια και ευχαριστίες εκφράστηκαν από τον Δήμαρχο, την πρόεδρο του τοπικού συλλόγου, τον εκπρόσωπο της Ιατρικής ομάδας του Ναυτίλου και τον αντιπρόεδρο του ομίλου, ακολούθησε δείπνο που παραχώρησε ο Δήμαρχος κος Κώστας Βρατσάνος προς τιμήν της αποστολής στην ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα» με την ιδιοκτήτρια Γαρυφαλλιά να κερδίζει τις εντυπώσεις με το κατσικάκι και τα άλλα πλούσια εδέσματα που είχε ετοιμάσει.

Η εξαιρετική ανοιξιάτικη βραδιά δεν τελείωσε όμως εκεί...

Συνεχίστηκε στο μπαράκι του νησιού, με διάθεση στα ύψη και τον ανοιξιάτικο καιρό να την σιγοντάρει. Έχοντας γνώση την αυριανή πρόγνωση για το ταξίδι της επιστροφής, η οποία έδειχνε νοτιά 2bf με περαιτέρω εξασθένιση, ήταν κάτι που βοήθησε στο να απολαύσουμε την βραδιά σε προχωρημένη ώρα…

Το πρωί της αναχώρησης οι κινήσεις ήταν συγκεκριμένες και συντονισμένες: συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού και αποσκευές έξω από τα σκάφη.

Έλεγχος ιατρείων, σύντομο πρωινό και απόπλους στις 10:30.

Θα μεσολαβούσε ζωντανή σύνδεση με την τηλεόραση στο κανάλι της ΕΡΤ, όπου θα υπήρχαν ζωντανά πλάνα από την νησί καθώς και συνέντευξη του γράφοντα (Αντιπροέδρου του Ναυτίλου) και του Δημάρχου για την έκβαση της αποστολής.

Δείτε το βίντεο στην εκπομπή «Με νέα ματιά» της ΕΡΤ1

Πράγματι έως τις 11:00 τα σκάφη ήταν έτοιμα για τον απόπλου.

Έπειτα από τις αναμνηστικές φωτογραφίες στο λιμάνι, τις εγκάρδιες χειραψίες και αγκαλιές αποχαιρετισμού που πραγματικά εκφράζουν ανθρώπινα συναισθήματα αυθόρμητα ανιδιοτελή στον μέγιστο βαθμό (από τις στιγμές που αξίζει να εκτιμήσεις το ανθρώπινο είδος), είμασταν όλοι στις θέσεις μας και οι καπετάνιοι έλυσαν και άρχισαν να βγαίνουν από το λιμάνι με σκοπό να πλανάρουν για το ταξίδι της επιστροφής.

Φύγαμε λοιπόν, με ρότα την Olympic marine απευθείας - χωρίς στάση, από εκεί που ξεκινήσαμε, όπου τα τρία σκάφη και το πλήρωμα αυτών είχαν αφήσει τα αυτοκίνητά τους εκεί, ενώ τα άλλα 2 σκάφη θα έβγαιναν Λαύριο και Ανάβυσσο. Το ταξίδι βέβαια για την ομάδα των γιατρών από την Πάτρα δεν τελείωνε εκεί, μιας και θα ακολουθούσε στεριανό ταξίδι άλλων 3 ωρών, μέχρι να επιστρέψουν σπίτι τους κάτι που θα έφθανε τον συνολικό χρόνο ταξιδιού στις 8 (!) περίπου ώρες.

Με ταχύτητα cruise 26 knots και με καιρό πάρα πολύ καλό - ένταση αρχική 2 μποφόρ νοτιά που στην συνέχεια εξασθένισε κι άλλο το ταξίδι της επιστροφής ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό, επιτρέποντας μας να συζητάμε τα της αποστολής γεγονότα και άλλα θαλασσινά θέματα. Ήταν από τις λίγες φορές που περνάγαμε το Κάβο Ντόρο τόσο ήσυχα και ανέμελα, που μπορούσαμε και παρατηρούσαμε τις όμορφες παραλίες ανατολικά της Καρύστου, τα όμορφα κολπάκια που διακρίνονταν και που σπάνια μπορούσες να ασχοληθείς με αυτά περνώντας λόγω καιρού.

Πλησιάζοντας λοιπόν ένιωθα μια γλυκιά ηρεμία, γεμάτος από ευχάριστα συναισθήματα όπως κάθε φορά που επιστρέφουμε από τις ιατρικές αποστολές του Ναυτίλου, ξέροντας πως αυτά τα συναισθήματα θα με συνοδεύουν έντονα τις επόμενες μέρες, όπως και η σκέψη και ο προγραμματισμός για την επόμενη αποστολή. Σχεδιασμός στις λεπτομέρειες τι θα βελτιώσουμε, τι άλλο μπορούμε να πράξουμε. Ήξερα βέβαια πως αυτό θα γινόταν καλύτερα από αύριο που θα ήμουν ξεκούραστος με πιο καθαρό μυαλό και που θα συζητούσα τα γεγονότα με τα υπόλοιπα μέλη και τους γιατρούς μας, ωστόσο δεν μπορούσα να αποφύγω μια μικρή ανασκόπηση.

Ήμουνα πραγματικά πολύ χαρούμενος που με όλες τις αντιξοότητες που είχαμε συναντήσει, η αποστολή είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία. Σκεπτόμενος την τακτική μας συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη (κάθε Τετάρτη ο όμιλος έχει τακτική συνέλευση) ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπο μου και αυτό γιατί όλοι θα είμαστε σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα και που θα έχουμε κοντά μας τον μεγάλο απόντα της αποστολής - τον πρόεδρό μας, τον Πάνο Καραμεσίνη, που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει για ιδίους λόγους.

Στον πρόεδρο μας είχαμε αφιερώσει και την αποστολή αυτή, ενώ τώρα που θα τον συναντήσουμε θα του ευχηθούμε να μην λείψει  ξανά από αποστολή - στα ταξίδια του Ναυτίλου πάντοτε όλοι μαζί !

 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

1  Αλέξανδρος Γκουντινάκης / Καρδιολόγος

2  Κώστας Ψύλλιας / Ουρολόγος

3  Παναγιώτης Δογαντζής / Γαστρεντερολόγος

4  Ιορδάνης Χατζηαγγελίδης / Οφθαλμίατρος

5  Λέτα Καραολή / Οδοντίατρος

6  Κώστας Κηπουργός / Ωτορινολαρυγγολόγος

7  Ανδρέας Παπαδόπουλος / Χειρούργος Ορθοπεδικός

8  Κώστας Βαρδακαστάνης / Τεχνολόγος ορθοπεδικών υλικών

9  Τάκης Παπαδιονυσίου / Καρδιολόγος

10  Ασπασία Ασημακοπούλου / Παιδίατρος

11  Μαρία Μυλωνά / Ακτινολόγος

12  Άντζελα Μπακόλα / Δερματολόγος

13  Δημοσθένης Σαμούρης / Γυναικολόγος

14  Φαίδρα Μανουσακίδου / Συντονισμός γιατρών

15  Δημήτρης Χειμώνας / Συντονισμός γιατρών

 

16  Μαρία Βοϊτσίδη / Χορηγός Jotun

17  Ελβίρα Γεωργοπούλου / Χορηγός Jotun

18  Τάσος Αλεξίου / Χορηγός Jotun

ΜΕΛΗ ΝΑΥΤΙΛΟΥ

19            Γιώργος Νικολόπουλος

20            Νεκτάριος Σταυράκης

21            Νίκος Ροδόπουλος

22            Δημήτρης Μωραίτης

23            Γιάννης Γιαννόπουλος

24            Μάκης Μανουσιάδης

25            Μάνος Δραμητινός

26            Γουλιέλμος Ρούσσος

27            Δημήτρης Ιωσήφ

28            Τάκης Χαραλαμπόπουλος

29            Μαρίνα Χαραλαμποπούλου

 ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 

 • JOTUN Hellas Ltd.: Μέγας Χορηγός καυσίμων για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των σκαφών, παροχή οδοντιατρικού εξοπλισμού και υλικών για τους Οδοντιάτρους
 • Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.: Οδοντιατρικά υλικά για τους Οδοντιάτρους

 • Atlas Marine S.A.: Παροχή φαρμακευτικών υλικών για το Αγροτικό Ιατρείο, πολυμηχάνημα laser, αθλητικό και εκπαιδευτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο
 • Union Commercial Inc.: Οδοντιατρικά υλικά για τους Οδοντιάτρους
 • Adipharm: Οδοντιατρικά υλικά
 • D. Savvidis Diving Co: Αναλώσιμα ιατρικά εργαλεία για το Αγροτικό Ιατρείο
 • Περιοδικό Σκάφος / ΝatexMedia.gr (Εκδόσεις Βαρβέρη): Χορηγός Επικοινωνίας
ΚατηγορίαΑΠΟΣΤΟΛΗ
Print
Back To Top