Αποστολή του ΟΦΣΕ στην ΤHNO «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου»

Του Σπύρου Πριόβολου

Αποστολή του ΟΦΣΕ στην ΤHNO «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου»

Η Τήνος είναι ένα παρεξηγημένο νησί, που έχει συνδεθεί με θρησκευτικό τουρισμό και με μια πόλη που δυστυχώς δεν χαρακτηρίζεται για την γραφικότητά της. Η Τήνος όμως είναι μια ζωγραφιά στο εσωτερικό της με περίπου ενενήντα χωριά γεμάτα χρώμα και πανέμορφη αρχιτεκτονική, αλλά και πολλές υπέροχες παραλίες. Μπορεί η γειτόνισσά της Μύκονος να κατακλύζεται από τουρίστες, η Τήνος όμως προσελκύει στα χωριά της ποιοτικό τουρισμό.

Αφορμή για να πάρουμε μια μικρή γεύση ήταν η ετήσια αποστολή του ΟΦΣΕ «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου – Ελλάδας εικόνες Τήνος 2019», στις 10 Μαΐου.

Τα 22 φουσκωτά του ΟΦΣΕ με πάνω από 60 επιβαίνοντες, παρόλο το νοτιά που φυσούσε, έκαναν είσοδο και γέμισαν το λιμάνι της Τήνου το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγους και άλλοι φορείς, καλωσόρισαν στους επισκέπτες του νησιού τους με ένα κέρασμα.

Την τιμητική της είχε για πρώτη επίσκεψη, η Παναγιά της Τήνου το απόγευμα της Παρασκευής και το βράδυ.

Πρώτη βραδιά της αποστολής με τον ΟΦΣΕ στην Τήνο και η μάζωξη έγινε στην Ταβέρνα Ψωμί & Αλάτι στο ορεινό χωριό Φαλατάδο. Μια αξέχαστη βραδιά που συνδυάστηκε στον εκπληκτικά διακοσμημένο χώρο της ταβέρνας, τις χειροποίητες γαστρονομικές δημιουργίες της Μαρίας και της Χριστίνας και τις μελωδίες του φίλου μας Αντώνη Παγώνη. Με τόση θετική ενέργεια και διάθεση, δεν άργησε να γεμίσει η πίστα σε ένα κέφι που κράτησε, παρόλη την κούραση ως αργούτσικα.

Σάββατο πρωί μετά την παράδοση ενός καρδιογράφου στο Κέντρο Υγείας, τον εξοπλισμό για το Λιμεναρχείο και παιδικά ρούχα από τα καταστήματα των αδερφών Παγώνη, για τα άπορα παιδιά του νησιού. Ξεκινήσαμε με πούλμαν που είχε νοικιάσει ο ΟΦΣΕ, για μια περιήγηση στα χωριά της Τήνου με κατεύθυνση τον Πύργο, το χωριό των μαρμαροτεχνητών και του Χαλεπά.

Μουσειο Μαρμαροτεχνίας. Πολύ ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο μουσείο μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.

Στη διαδρομή περνούσαμε από γραφικά χωριά και από διάσπαρτους περιστερώνες, σήμα κατατεθέν του νησιού. Τα περίτεχνα αυτά κτίσματα, καθένα με διαφορετική αρχιτεκτονική αλλά με κοινά στοιχεία, χτίστηκαν από τους Ενετούς τον 15ο αιώνα, για την στέγαση και εκτροφή των περιστεριών, που ήταν το πάθος τους. Είναι διώροφα ή τριώροφα κτίσματα με τετράγωνη βάση και ύψος γύρω στα πέντε μέτρα. Στον πάνω όροφο υπάρχουν κεντήματα με γεωμετρικά σχήματα και ενδιάμεσα ανοίγματα για να μπαινοβγαίνουν τα πουλιά. Είναι συνήθως χτισμένοι κοντά σε ρεματιές με νερά. Εκτρέφανε τα περιστέρια όχι μόνο για το κρέας τους που θεωρείται πολύ θρεπτικό, αλλά και για τα περιττώματα που χρησίμευαν και για λίπασμα, αλλά και επειδή είναι πολύ όξυνα για κατασκευή πυρίτιδας. Σήμερα υπάρχουν γύρω στους 600 περιστερώνες.

Φτάσαμε στον Πύργο, στο σημαντικότερο ίσως κέντρο τέχνης στην Ελλάδα, και ξεναγηθήκαμε στο μουσείο μαρμαροτεχνίας, ένα από τα εννέα θεματικά μουσεία της τράπεζας Πειραιώς. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ψηλαφίσουμε όγκους μαρμάρων και να μάθουμε τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας. Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια του χωριού με διάσπαρτα δείγματα της τέχνης του μαρμάρου για να σταθούμε στην πλατεία κάτω από τα πλατάνια. Καταλήξαμε στο σπίτι-μουσείο του διάσημου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Πάνορμος ο πιο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός της Τήνου είναι ο Πάνορμος.

Άνθρωποι της θάλασσας που είμαστε, κατεβήκαμε και ως τον εκπληκτικής ομορφιάς γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό του Πανόρμου.

Επιστρέψαμε μέσα από χωριά ως τον Βώλακα, το χωριό με το σεληνιακό τοπίο και τους τεράστιους μονόλιθους, απομεινάρια της μάχης των Τιτάνων και των Γιγάντων (μυθολογία). Σχηματισμοί βράχων που με τη φαντασία μας βλέπουμε μορφές ζώων, ανθρώπων και πτηνών.

ΚατηγορίαΑΠΟΣΤΟΛΗ
Print
Back To Top