28η αποστολή «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» - Στη Δονούσα με τον Ναυτίλο.

Του Σπύρου Πριόβολου

28η αποστολή «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» - Στη Δονούσα με τον Ναυτίλο.

Μια «Σταγόνα Αγάπης» ταξίδεψε το φθινόπωρο ως την απομακρυσμένη Δονούσα, για να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στους λιγοστούς κατοίκους.

Οι κάτοικοι των πόλεων θεωρούν δεδομένα εύκολη τη δυνατότητα ιατρικών εξετάσεων, είτε σε ιδιώτες ιατρούς, είτε σε δημόσια νοσοκομεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους κατοίκους μικρών νησιών που για να κάνουν μια απλή εξέταση θα πρέπει να μετακινηθούν είτε στο πλησιέστερο νησί ή σε μεγάλη πόλη, που θα βρίσκεται η ειδικότητα του γιατρού. Σπάνια οι θαλάσσιες συγκοινωνίες επιτρέπουν την αυθημερόν επίσκεψη, που σημαίνει διανυκτέρευση και πιθανό αποκλεισμό λόγω καιρικών συνθηκών. Φαντάζεστε να θέλετε να δει παιδίατρος το παιδί σας ή έναν ηλικιωμένο και να πρέπει να μετακινηθείτε και να μείνετε τουλάχιστον ένα βράδυ σε ξενοδοχείο. Πέρα από το κόστος, η ταλαιπωρία είναι αφάνταστη.

Η Λέσχη φουσκωτών σκαφών της Αθήνας «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», διοργάνωσε την 28η αποστολή «Σταγόνα Αγάπης στο Αιγαίο» με προορισμό τη Δονούσα, από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019. Το περιοδικό μας - σταθερός χορηγός επικοινωνίας - ακολούθησε και αυτή την αποστολή και σας την παρουσιάζουμε.

Γιατροί όλων των ειδικοτήτων ταξίδεψαν με φουσκωτά και βρέθηκαν για τρεις μέρες δίπλα στα παιδιά και στους κατοίκους της απομακρυσμένης Δονούσας, προσφέροντες αφιλοκερδώς ιατρικές υπηρεσίες ενώ παράλληλα έγιναν και αιματολογικές εξετάσεις. Ιδιώτες ιατροί οι περισσότεροι, άφησαν τις δουλειές τους για να προσφέρουν σύμφωνα με τον όρκο που έκαναν στον Ιπποκράτη, υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν είχαν δυνατότητα μέσα σε λίγες ώρες να τους εξετάσουν 14 γιατροί πολλών ειδικοτήτων. Να τους εξετάσουν δυο καρδιολόγοι και δύο οδοντίατροι οι οποίοι πέρα από εξετάσεις έκαναν και σφραγίσματα - καθαρισμούς, οφθαλμίατρος, παθολόγος, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, ορθοπεδικός, ουρολόγος, να εξεταστούν με σύγχρονο υπέρηχο από ακτινολόγο, οι γυναίκες να εξετασθούν από γυναικολόγο, να παρακολουθήσουν μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) που αποτελείται από θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητό αερισμό με σκοπό την διατήρηση της ροής του αίματος και την οξυγόνωση κατά την καρδιακή ανακοπή αλλά και εκπαίδευση στη χρήση απινιδωτή που διαθέτει το νησί, από την αναισθησιολόγο.

Ο Κώστας Κηπουργός με τις δύο μικρές κατοίκους του νησιού, που το προσέφεραν ανθοδέσμη από τα λουλούδια της νησιώτικης γης.

Η Δονούσα μπορεί το χειμώνα να μην έχει πάνω από 130 κατοίκους, ποσοστιαία όμως έχει αρκετά παιδιά, που τους δόθηκε η ευκαιρία να εξετασθούν λεπτομερώς από την παιδίατρο. Πως να πήγαινε μια μάνα στη Νάξο για δυο μέρες, προκειμένου να εξετάσει παιδίατρος το μόλις 20 ημερών κοριτσάκι της; Η παιδίατρος όμως έκανε κατ’ οίκον εξέταση στο μωράκι. Μπορεί η πλειοψηφία των κατοίκων να μένει στον βασικό οικισμό που είναι και το λιμάνι, αλλά το χειμώνα η κυρά Φανή, μένει μόνη της στην Καλοταρίτισσα, τον απομακρυσμένο οικισμό του νησιού. Την επισκέφτηκαν για κατ’ οίκον εξέταση ο οφθαλμίατρος αλλά και ο ορθοπεδικός, προκειμένου όχι μόνο να κάνουν διάγνωση, αλλά και να προσφέρουν υπηρεσίες στη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει μόνη της με πολλά προβλήματα υγείας. Μάλιστα όπως έμαθα τις ώρες του Δεκέμβρη που γράφω το άρθρο, ο οφθαλμίατρος σε συνεργασία με μεγάλο ιατρικό κέντρο και ασφαλιστική εταιρία για τη μεταφορά, κανόνισαν, εντελώς δωρεάν να μεταφέρουν στην Αθήνα την κα Φανή και να την εγχειρήσουν, προκειμένου να αποκατασταθεί η όρασή της.

Ακολουθώντας την αποστολή ως εκπρόσωπος του περιοδικού ΣΚΑΦΟΣ, συνομίλησα και με γιατρούς αλλά και με κατοίκους στο νησί. Σταχυολογώντας κουβέντες ιατρών, παραθέτω τα λόγια της Ασπασίας Ασημακοπούλου, παιδιάτρου από την Πάτρα, που συμμετείχε στην αποστολή.

Η παιδίατρος Ασπασία Ασημακοπούλου

« Επιστρέφοντας από κάθε αποστολή, μου μένει το χαμόγελο αυτών των ανθρώπων, που σου λένε “ευχαριστώ” και το εννοούν. Αυτό μου προσφέρει μια ισορροπία επιστημονική αλλά και ανθρώπινη. Το γεγονός ότι βρεθήκαμε εδώ, δεν είναι τυχαίο. Όλοι είμαστε γιατροί και εκεί που ζούμε, έχουμε καλά ιατρεία, δεν ψάχνουμε για πελάτες και ικανοποιούμαστε και οικονομικά. Όμως σε κάποια στιγμή της ζωής μας, βρεθήκαμε να νιώθουμε ότι έχουμε κάποια κενά και ανάγκες, οι οποίες δεν ικανοποιούνται ούτε από τον πολιτισμό, ούτε από την κοινωνία της πόλης και αρχίσαμε να ψαχνόμαστε. Η συμμετοχή μας βγήκε μέσα από ψάξιμο, μιας και δεν γνωρίζαμε το ΝΑΥΤΙΛΟ. Βρεθήκαμε άνθρωποι διαφορετικοί, από διαφορετικές πόλεις, και δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα, που έδεσε και λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ξεκινήσαμε χωρίς να μας ενδιαφέρει ο προορισμός Ξεκινήσαμε για να κάνουμε τη δουλειά μας, αυτό που σπουδάσαμε και αυτό που μάθαμε να υπηρετούμε. Για να εκπληρώσουμε τον όρκο προς τον Ιπποκράτη που λέει ότι πρέπει να προσφέρουμε και ανιδιοτελώς, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα. Όμως τελικά εκεί που δεν το περιμένουμε, παίρνουμε πιο πολλά, απ’ όσα προσφέρουμε και φεύγουμε γεμάτοι. Αυτό τελικά είναι η είναι η ψυχοθεραπεία μας και μάλιστα επάνω στο επαγγελματικό μας αντικείμενο.

Ο ορθοπεδικός Ανδρέας Παπαδόπουλος, φροντίζει την μοναδική κάτοικο στην Καλοταρίτισσα

Βρεθήκαμε σε μία περιοχή της Ελλάδας που την ανακαλύπτουμε και βλέπουμε ένα νησί όχι μέσα από τη γεωγραφία που μαθαίνουμε, αλλά στην πραγματικότητα και μάλιστα σε μία εποχή χωρίς τουρισμό. Με αυτό τον τρόπο, αρχίζουμε να αγαπάμε πιο πολύ την πατρίδα μας και να διαπιστώνουμε ελλείψεις και εκτιμάμε περισσότερο αυτά που έχουμε. Επιστρέφοντας στην πόλη μας, θέλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα γι αυτά τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Ακόμα και μπροστά στην κάλπη, ίσως ένα τα κριτήρια επιλογής εκπροσώπων στο κοινοβούλιο, να είναι και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στους κατοίκους των απομακρυσμένων αυτών νησιών.»

Παρακολουθώντας τη στιχομυθία δυο γυναικών βγαίνοντας από το χώρο των εξετάσεων, άκουσα να λένε : «Νάναι καλά οι άνθρωποι που μας σκέφτονται. Μέσα σε λίγες ώρες τελειώσαμε όλες τις ιατρικές εξετάσεις, χωρίς κόστος μετακίνησης και φυσικά χωρίς την ταλαιπωρία. Είχα θέματα πολλά (είπε η μια) και δεν μπορούσα να πάω στη Νάξο για να με δουν γιατροί»

Το ταξίδι ξεκινά με ρότα τη Δονούσα

Κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα, στο νότιο υπογάστριο της Αττικής, στο Σούνιο, συναντήθηκαν γύρω στις οκτώ και μισή το πρωί, τα πέντε φουσκωτά του ΝΑΥΤΙΛΟΥ που συμμετείχαν στην αποστολή με είκοσι έξι άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι δεκατέσσερις ήταν γιατροί. Ο Θεός Ποσειδώνας αναγνωρίζοντας την προσφορά της εθελοντικής ομάδας έκανε δύο «τρύπες» τόσο στο πήγαινε όσο και στην επιστροφή, προσφέροντας ένα υπέροχο φθινοπωρινό ταξίδι στους συμμετέχοντες στην αποστολή με τα φουσκωτά. Πλεύσεις που πραγματικά ζηλεύει ο καθένας και μάλιστα με πολύ υψηλές, για την εποχή θερμοκρασίες. Τρεις ώρες χρειάστηκαν για να διανύσουμε τα 75 μίλια ως τη Νάξο, που σταματήσαμε για ανεφοδιασμό. Διανύοντας άλλα 25, πάλι με απόλυτη μπουνάτσα, κάναμε είσοδο στο λιμάνι της Δονούσας, όπου μας περίμεναν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και παιδιά.

Την Κυριακή που ήταν ημέρα επιστροφής ενώ όλο το βράδυ η θάλασσα έβραζε, το πρωί μπουνατσάρισε. Αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας και τα παιδιά που ήρθαν να μας κατευοδώσουν και να μας ευχαριστήσουν με μια αγκαλιά λουλούδια που μάζεψαν από τις αυλές τους. Βλέπαμε τη θλίψη στο πρόσωπό τους, είμαστε οι τελευταίοι επισκέπτες, που έκλειναν τη σεζόν, και πλέον θα έμεναν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το δύσκολο χειμώνα. Ήμουν από τους τυχερούς που είχα βιώσει τον Μάρτη του ίδιου χρόνου τη λαχτάρα του ξεκινήματος της νέας σεζόν, όταν βρέθηκα ξανά στη Δονούσα, στα πλαίσια άλλης αποστολής και τώρα στο κλείσιμο της καλοκαιρινής σεζόν. Αποχαιρετήσαμε την άγνωστη σε πολλούς Δονούσα, το νησί που μαγεύει κάθε επισκέπτη και θεωρείται ως ένα καταφύγιο χαλάρωσης.

Για την επιστροφή επιλέξαμε με μια μικρή παράκαμψη, να σταματήσουμε και στην Σέριφο. Πάλι με απόλυτη μπουνάτσα και τα φουσκωτά να καθρεπτίζονται στη θάλασσα, περάσαμε νότια της Νάξου, της Πάρου, του Δεσποτικού για να φτάσουμε διανύοντας 72 μίλια στη Σέριφο. Μια επίσκεψη στη Χώρα, ένα πρόχειρο φαγητό και επιστροφή στην Αττική διανύοντας 85 μίλια. Συνολικά 257 μίλια.

Η ακτινολόγος Μαρία Μυλωνά. Πίσω στον χάρτη κάποιος μαθητής του σχολείο έχει κυκλώσει το νησί της Δονούσας με το στυλό του.

Την ιατρική ομάδα στελέχωναν 14 ιατροί:

• Ασημακοπούλου Ασπασία (Παιδίατρος)
• Γκουντινάκης Αλέξανδρος (Καρδιολόγος)
• Δογαντζής Παναγιώτης (Γαστρεντερολόγος)
• Καραμεσίνης Πάνος (Οδοντίατρος)
• Καραολή Λέτα (Οδοντίατρος)
• Κηπουργός Κώστας (ΩΡΛ)
• Μυλωνά Μαρία (Ακτινολόγος)
• Παπαδιονυσίου Τάκης (Καρδιολόγος)
• Παπαδόπουλος Ανδρέας (Ορθοπεδικός)
• Πετρόπουλος Φώτης (Παθολόγος)
• Σαμούρης Δημοσθένης (Γυναικολόγος)
• Φακιολά Χρηστίνα (Αναισθησιολόγος)
• Χατζηαγγελίδης Ιορδάνης (Οφθαλμίατρος)
• Ψύλλιας Κώστας (Ουρολόγος)

Συμμετείχαν 5 φουσκωτά με κυβερνήτες:

• Τρίκας Βαγγέλης (Great White)
• Νικολόπουλος Γιώργος (Bolton)
• Σταυράκης Νεκτάριος (Bolton)
• Ροδόπουλος Νίκος (Great White)
• Μωραίτης Δημήτρης (Great White)

Εθελοντές:

• Καλογρίτσας Κωνσταντίνος
• Καραμεσίνη Φαίη
• Μανουσακίδου Φαίδρα
• Μανουσιάδης Μάκης
• Μιχαλόπουλος Μάνος
• Ρούσσος Γουλιέλμος
• Πριόβολος Σπύρος (Περιοδικό Σκάφος)

ΚατηγορίαΑΠΟΣΤΟΛΗ
Print
Back To Top