Μπαταρίες Σκαφών. Ξέρω να τις Συντηρώ Σωστά;

Του Σπύρου Πριόβολου T.166

Μπαταρίες Σκαφών. Ξέρω να τις Συντηρώ Σωστά;

Βασικό στις μπαταρίες μολύβδου είναι ο τρόπος φόρτισης και ο σωστός χειρισμός και χρήση.

Πέρα από αυτά οι μπαταρίες μολύβδου απαιτούν και τα παρακάτω:

Συμπλήρωση υγρών μόνο για μπαταρίες ανοικτού τύπου. Ελέγχεται τακτικά για την μπαταρία και συμπληρώνετε αν χρειάζεται με απιονισμένο νερό καλής ποιότητας. Μην συμπληρώνεται υγρά σε μπαταρίες εκφορτισμένες (κίνδυνος υπερχείλισης μετά την πλήρη φόρτιση). Η κατανάλωση υγρών εξαρτάται αποκλειστικά από τον φορτιστή. Με ένα καλό φορτιστή ελέγχετε ανά 6 μήνες ενώ συμπλήρωση υγρών απαιτείται κάθε 1-1,5 έτη.

Καθάρισμα της επιφάνειας της μπαταρίας. Μπορείτε να πλύνετε την μπαταρία με νερό (όχι απορρυπαντικά) αρκεί τα πώματα να είναι κλειστά. Ακαθαρσίες πάνω στην μπαταρία σε συνδυασμό με υγρασία μπορεί να οδηγήσουν σε αγώγιμη επιφάνεια όπου έρποντα ρεύματα θα εκφορτίζουν την μπαταρία.

• Καθαρισμός των πόλων και των ακροδεκτών της μπαταρίας. Οι μολύβδινοι πόλοι της μπαταρίας δημιουργούν με το χρόνο ένα οξείδιο μη αγώγιμο. Τρίψτε καλά τους πόλους με ένα γυαλόχαρτο μέχρι να γυαλίσουν. Καθαρίστε καλά τους ακροδέκτες στο εσωτερικό μέρος με μια λίμα ή γυαλόχαρτο. Τοποθετείστε πάλι τους ακροδέκτες στη θέση τους και αφού σφίξτε καλά τις βίδες και ρίξτε σπρεϊ προστασίας για πόλους.

• Φροντίστε η μπαταρία να είναι πάντα φορτισμένη και να επαναφόρτιζεται τακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν δεν χρησιμοποιείται.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για χειμερινή αποθήκευση;

Η σύνδεση με φωτοβολταϊκό ενδείκνυται, όταν όμως δεν είναι εφικτή, καλό είναι να ελέγχουμε ότι είναι πλήρως φορτισμένες (στο 100%) κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου και να προβούμε και σε επανέλεγχο (πιθανή φόρτιση) στο μεσοδιάστημα.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Print
Back To Top