Η αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του ταξιδιού ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ πλησιάζει.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

Η αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του ταξιδιού ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ πλησιάζει.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Νίκας λύνουν κάβους και αποπλέουν για ένα ταξίδι 6.500 περίπου ναυτικών μιλίων στις θάλασσες και στα ποτάμια της Ευρώπης.

Σε κάποιο σημείο της διαδρομής τον Γιώργο Νίκα θα αντικαταστήσει ο Νίκος Κονιτσιώτης και αυτόν αργότερα ο Γιάννης Κούκης. Εάν κριθεί αναγκαίο στην ομαδα θα προστεθεί και ο γιος του Ιωσήφ Γιάννης Παπαδόπουλος.

Λόγοι ανωτέρας βίας και με δεδομένο ότι καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν καλύπτει για το τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, βγήκε απ’ το αρχικό πλάνο το τμήμα της διαδρομής που περιλάμβανε την αυτή την εμπόλεμη περιοχή και κατά συνέπεια και τον Δούναβη.

Η αποστολή θα αποπλεύσει λοιπόν από τη μαρίνα του Φλοίσβου στις 10:00 της Κυριακής 2 Ιουνίου 2024 με κατεύθυνση τη νότιο Ιταλία (στενό Μεσσήνας).

Αφού περάσουν τη διώρυγα της Κορίνθου και διανυκτερεύσουν στην Πάτρα και στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, θα διασχίσουν την Αδριατική, την Κεντρική Μεσόγειο προς βορρά (Σαρδηνία, Κορσική), θα μπούνε στον ποταμό Ροδανό στο ύψος της Μασσαλίας (Port Saint Louis). Θα διασχίσουν ολόκληρη τη Γαλλία μέσω του Ροδανού και του Σηκουάνα, θα “βγούνε” στη Βόρειο Θάλασσα στο ύψος της Χάβρης.

Στη συνέχεια θα πλεύσουν κατά μήκος της ακτογραμμής της Γαλλίας και του Βελγίου μέχρι το Ρόττερνταμ της Ολλανδίας και, αφού διασχίσουν την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία, θα μπούνε στον ποταμό Ροδανό στο ύψος της Βασιλείας και θα βγούνε και πάλι στη Μεσόγειο στο ύψος της Μασσαλίας (Port Saint Louis).

Από τη Μασσαλία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσω των δυτικών ακτών της Ιταλίας, του Στενού της Μεσσήνας και των νησιών του Ιονίου. Η διαδρομή αυτή ενδέχεται να αλλάξει στην πορεία εάν προκύψουν προβλήματα που επιβάλλουν μια τέτοια αλλαγή.

Μιλώντας με τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο μας είπε:

Το ταξίδι των 6.000 ναυτικών μιλίων «στα χνάρια του Οδυσσέα», στις θάλασσες και τα ποτάμια της Ευρώπης, αρχίζει σε λίγες ημέρες και το όνειρο τεσσάρων φίλων, που ο πιο νέος είναι 60 ετών και ο πιο ηλικιωμένος 72, θα πάρει σάρκα και οστά!

Πρόθεσή μας είναι να πραγματοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα αποδεικνύοντας πως ακόμη και ένα φουσκωτό σκάφος μήκους 5 μόλις μέτρων με πλήρωμα τέσσερις "σιτεμένους" θαλασσοταξιδευτές, μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια στο ανοικτό πέλαγος και να καλύψει μια συνολική απόσταση 6.000 ναυτικών μιλίων διασχίζοντας την Αδριατική, την Κεντρική Μεσόγειο, τη Γαλλία, τη Βόρεια Θάλασσα, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Σκοπός του ταξιδιού μας να αναβιώσουμε ένα τμήμα της περιπλάνησης του Ομηρικού Οδυσσέα, να προβάλλουμε τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, να έρθουμε σε επαφή με τους απόδημους Έλληνες, να κάνουμε τεστ αντοχής σκάφους, κινητήρα και πληρώματος και να καταγράψουμε την περιπλάνησή μας με άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο.

Στο σκάφος «Οδύσσεια» θα επιβαίνουν 2 άτομα τα οποία θα διανυκτερεύουν και θα σιτίζονται μέσα σ’ αυτό. Το ταξίδι θα ξεκινήσει με τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο (ο οποίος θα είναι ο κυβερνήτης του σκάφους και θα παραμείνει σ’ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος) και  τον Γιώργο Νίκα. Τον τελευταίο θα αντικαταστήσει σε κάποιο σημείο της διαδρομής ο Νίκος Κονιτσιώτης και αυτόν ο Γιάννης Κούκης.

Τον απόπλου μπορεί να παρακολουθήσει όπως θέλει ελεύθερα.

Από το περιοδικό μας θα παρακολουθείτε τη εξέλιξη του ταξιδίου. Μείνετε συντονισμένοι!

ΚατηγορίαΑΠΟΣΤΟΛΗ
Print
Back To Top