Η Pantaenius Yacht Insurance στην έκθεση ΝΑΤΕΧ by the SEA. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια του σκάφους.

Ο Δημοσθένης Βαρβέρης συνομιλεί με τον κο Χρήστο Κοντοβασίλη Τ.165

Η Pantaenius Yacht Insurance στην έκθεση ΝΑΤΕΧ by the SEA. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια του σκάφους.

Στην έκθεση ΝΑΤΕΧ by the SEA, που πραγματοποιήθηκε από 25-27 Σεπτεμβρίου 2021, στη μαρίνα του Ταε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο στην Αθήνα, επισκεφθήκαμε το περίπτερο της Pantaenius Yacht Insurance και συνομιλήσαμε με τον κο Χρήστο Κοντοβασίλη, συνεργάτη της εταιρίας, ο οποίος μας μίλησε για τις ασφαλίσεις σκαφών.

Είμαι ο Χρήστος Κοντοβασίλης και από το 2008 ασχολούμαι εντατικά με την ασφάλιση σκαφών αναψυχής.

Αφοσιώθηκα στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς από μικρός ασχολούμαι με τη θάλασσα και τα σκάφη, ιστιοφόρα και ταχύπλοα, ιδιωτικά αλλά και επαγγελματικά.

Σήμερα στον κλάδο ασφάλισης σκαφών αναψυχής το πρακτορείο μας συνεργάζεται με την κορυφαία σε εξειδίκευση εταιρία στην Ευρώπη και μια από της μεγαλύτερες στον Κόσμο, την Pantaenius Yacht Insurance.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω διαχειριστεί πολλές υποθέσεις ασφάλισης διαφόρων κατηγοριών σκαφών αλλά και πολλές διεκπεραιώσεις ζημιών.

Όπως πολλοί γύρω μας θεωρούσα και εγώ παλαιότερα το θέμα τυπικό, μια απλή διαδικασία προκειμένου να πάρουμε ένα από τα δικαιολογητικά, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε.

Οι προσωπικές εμπειρίες όμως αλλά και η μετέπειτα επαγγελματική μου ενασχόληση μου ανέδειξαν την σωστή διάσταση.

Προκειμένου να μην κουράσω εν συντομία θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι όλα τα διαθέσιμα προϊόντα ίδια. Τουναντίoν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και διαμορφώνουν την κάλυψη.

  • Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς; Ποιες καλύψεις προτείνεις;

Κατ’ αρχήν ανάλογα με τη χρήση θα δούμε διαφορετικές προσεγγίσεις (ιδιωτική ή επαγγελματική κλπ)

  • Ας επικεντρωθούμε όμως στα ιδιωτικά σκάφη καθώς είναι νομίζω και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού σας:

Αρχικά η βασική κάλυψη είναι η Αστική ευθύνη έναντι τρίτων που είναι και υποχρεωτική βάσει νόμου.

Πρόκειται για πολύ βασική κάλυψη καθώς καλύπτει την έκθεση μας έναντι απαιτήσεων Τρίτων, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να μεριμνήσουμε να έχουμε υψηλά όρια καλύψεων. Eμείς για παράδειγμα φροντίζουμε σήμερα να προσφέρουμε κάλυψη 10.000.000 €, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πλήρως τους πελάτες μας.

Στην κάλυψη αστικής ευθύνης σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποιοι καλύπτονται καθώς τα περισσότερα συμβόλαια καλύπτουν μόνο τον πλοιοκτήτη και τον χειριστή, αλλά αφήνουν εκτός την περίπτωση να προκληθεί ζημιά σε τρίτους από επιβάτη, φίλο, μέλος του πληρώματος μας, δεν καλύπτουν τα tenders και παιχνίδια ή ακόμα δεν καλύπτουν όταν το σκάφος δεν κινείται, είναι δεμένο σε μαρίνα ή πάνω σε άλλος σκάφος και πολλά άλλα.

Η δεύτερη κάλυψη που είναι σημαντική αφορά το ίδιο το περιουσιακό μας στοιχείο εκεί υπάρχουν ακόμα περισσότερες διαφορές.

Με αυτή προστατεύαμε ουσιαστικά τα χρήματα που επενδύσαμε στο σκάφος μας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε ασφαλιστές A’ κλάσης ώστε να γνωρίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση είναι διασφαλισμένα.

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε σωστά το σκάφος μας ως προς την ασφαλιζόμενη αξία και αφού το κάνουμε αυτό να επιλέξουμε κάλυψη agreed value προκειμένου να κλειδώσουμε την αποζημίωση μας στην ολική απώλεια σε αυτό το ποσό, σε αντίθεση με το market value που χρησιμοποιείται συνήθως.

Παράλληλα είναι σημαντικό να ελέγχουμε εάν μας προσφέρεται συμβόλαιο new for old καθώς στην επί μέρους αποζημίωση θα χρεωθούν λιγότερες απαλλαγές δηλαδή ο ασφαλισμένος θα έχει μικρότερη συμμετοχή.

  • Μας ανέφερες κάποιους όρους. Θέλεις να γίνεις πιο αναλυτικός; Τι άλλο θα πρότεινες να έχει στο νου του κανείς;

Πράγματι αυτοί οι όροι είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πελάτης ότι με το fixed agreed value ασφαλίζει σε σταθερή αξία, συνεπώς είναι καθορισμένο από πρίν και αδιαπραγμάτευτο ποιο θα είναι το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθεί σε περίπτωση ολικής απώλειας.

Αντίθετα, εάν έχει επιλέξει προϊόν χωρίς τον όρο αυτό αποζημιώνεται με την εμπορική αξία του σκάφους κατά την απώλεια άσχετα με το ποσό που καταρχήν αναγράφεται στο Συμβόλαιο.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει εάν η κάλυψη που έχει είναι κατά παντός κινδύνου ή παρέχεται κάλυψη σε ορισμένους μόνο κινδύνους (κατονομαζόμενοι κίνδυνοι).

Παράλληλα είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες σκαφών να βρίσκουν προϊόντα τα οποία είναι φτιαγμένα από ανθρώπους της θάλασσας, για ανθρώπους της θάλασσας, δηλαδή από ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανάγκες και προβληματισμούς και γνωρίζουν τη χρήση του σκάφους.

Η ζωή με το σκάφος είναι ταυτισμένη με την ελευθερία και θα πρέπει να μπορούμε να την απολαμβάνουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες εξαιρέσεις και περιορισμούς στη κάλυψη μας.

Για παράδειγμα  νομίζω όλοι θα θέλαμε να καλύπτεται αγκυροβόλιο όπου αυτό προκύψει ακόμα και αρόδο ή στα χιλιάδες λιμανάκια των νησιών μας, ακόμα και εάν δεν είναι αναγνωρισμένα, ούτε καν σαν αλιευτικά καταφύγια.

Πολλά σκάφη μικρότερα συνήθως δεν έχουν μόνιμο αγκυροβόλιο σε μαρίνα ή αλλού και όσο δεν τα χρησιμοποιούμε παραμένουν σε parking σκαφών.

Σε αυτή τη κατηγορία επίσης είναι σημαντικό να καλύπτεται και η οδική μεταφορά από και προς τη θάλασσα ή από το parking ή και για μεγαλύτερες αποστάσεις,.

Εκτός από αυτό, ένας κίνδυνος που ξέρουμε ότι παραμονεύει και αφορά καi τα parking, είναι της διάρρηξης και τις κλοπής και ειδικά στα σκάφη που φορούν μεγάλες εξωλέμβιες μηχανές.

  • Μιας και μίλησες για τις εξωλέμβιες και πριν αλλάξουμε θέμα, τι καλύψεις μπορεί να βρει κανείς στην Εταιρία σας για τις εξωλέμβιες μηχανές;

Οι μηχανές σαν μέρος του εξοπλισμού καλύπτονται πέρα κάποιον εξαιρέσεων. Όμως τα ποδάρια, οι προπέλες, τα χτυπήματα και η κλοπή είναι πλήρως καλυμμένα.

Πέρα από αυτό υπάρχει δυνατότητα κανείς να ασφαλίσει ακόμα και τα κρυφά ελαττώματα της μηχανής ή βλάβη που θα προκληθεί από κακά καύσιμα και βέβαια η κλοπή μπορεί να ασφαλιστεί αντίστοιχα.

  • Από την ώρα που θα γίνει η ζημιά ποια είναι η υποστήριξη που προσφέρετε;

Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό ότι παρέχουμε τοπικά διαρκή υποστήριξη, αλλά ακόμα και αν δεν είναι εφικτή η επικοινωνία, υπάρχει αγγλόφωνο τμήμα 24 ώρες /7 ΜΕΡΕΣ τη βδομάδα και από κει και πέρα από τη τεράστια εμπειρία της Εταιρίας και ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, αποφασίζουμε πως θα κινηθούμε.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα στον πελάτη και για αυτό στους όρους που προσφέρουμε θα βρει κανείς και ειδική ΜΕΡΙΜΝΑ για κάλυψη εξόδων διαμονής, μεταφορά του σκάφους, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευής, κάλυψη ακόμα και εξόδων έκτακτης ανάγκης π.χ. μεταφορά ανταλλακτικών στο σημείο που χρειαζόμαστε κ.λ.π.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΚατηγορίαΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΚΑΦΩΝ
Print
Back To Top