Μπαταρίες Σκαφών. Πώς γίνεται η ΣΩΣΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ;

Του Σπύρου Πριόβολου T.166

Μπαταρίες Σκαφών. Πώς γίνεται η ΣΩΣΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ;

Όλες οι μπαταρίες δεν φορτίζονται με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει το alternator της μηχανής, αλλά και ο φορτιστής να υποστηρίζουν τον τύπο της μπαταρίας. Οι τύποι GEL και AGM χρειάζονται σταθερή τάση κατά τη φόρτιση, οι υπόλοιπες όχι. Πιο συγκεκριμένα οι τύπου GEL είναι αργής φόρτισης, που σημαίνει σταθερή τάση και βαθιά φόρτιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά τη διαδικασία της φόρτισης οι μπαταρίες είναι απαραίτητο να είναι όλες του ιδίου τύπου.

Πως φορτίζουμε τις μπαταρίες μολύβδου;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απόδοση, η αξιοπιστία και η διάρκεια ζωής μια μπαταρίας εξαρτώνται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον τρόπο και είδος φόρτισης.

Βασική παράμετρος στην επιλογή ενός φορτιστή είναι η καμπύλη φόρτισης. Η καλύτερη καμπύλη φόρτισης για τις μπαταρίες μολύβδου είναι αυτή που θα την συναντήσουμε με το όνομα 2 ή 3 σταδίων φόρτιση. Πρόκειται για φόρτιση που κρατάει την τάση σταθερή, μειώνοντας αυτόματα το ρεύμα.

Στην καμπύλη αυτή φόρτισης μειώνεται στο ελάχιστο η ηλεκτρόλυση και η φθορά των υλικών λόγω οξείδωσης. Αν μετά την πλήρη φόρτιση ο φορτιστής πέσει σε ακόμα χαμηλότερη τάση, τότε λέμε ότι έχουμε φορτιστή 3 σταδίων.

Πρακτικά και γενικεύοντας μια μπαταρία μπορεί να φορτίσει και να δεχτεί μεγάλα ρεύματα κατά περίπου 80% από εκεί και πέρα πρέπει να μειώσουμε το ρεύμα ώστε η τάση στα άκρα της μπαταρίας να παραμείνει χαμηλά, για τον λόγο ότι ένα μεγάλο μέρος μετατρέπεται πλέον σε θερμότητα και ηλεκτρόλυση του νερού με αποτέλεσμα ταχεία κατανάλωση των υγρών και φθορά της μπαταρίας λόγω οξείδωσης.

Για τις μπαταρίες στεγανού τύπου και gel μια τέτοια υπερφόρτιση θα οδηγούσε ραγδαία σε καταστροφή τους.

Έχει βρεθεί ότι η βέλτιστη τάση τόσο από πλευράς ηλεκτρόλυσης όσο και από πλευράς φθοράς και ταχύτητας επαναφόρτισης είναι τα 14,40 volt (2,4 volt ανα στοιχείο). Την τάση αυτή χρησιμοποιούν όλοι οι αυτόματοι φορτιστές.

Τι ισχύ και χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο φορτιστής;

Εκτός από την καμπύλη φόρτισης σημαντικό ρόλο παίζει και η ισχύς του φορτιστή, ή με άλλα λόγια το μέγιστο συνεχές ρεύμα σε ampere που μπορεί να δώσει στην μπαταρία. H επιλογή του μέγιστου ρεύματος του φορτιστή εξαρτάται από: Το είδος της μπαταρίας, την ταχύτητα επαναφόρτισης, την εφαρμογή.

Πρακτικά φόρτιση με ρυθμούς μέχρι και 40% της ονομαστικής χωρητικότητας όταν η μπαταρία είναι εκφορτισμένη δεν δημιουργούν πρόβλημα, ενώ πρέπει να μειώνεται σταθερά όσο πλησιάζουμε στην πλήρη φόρτιση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Μια μπαταρία 200Ah θα μπορούσαμε να την φορτίσουμε στην αρχή με 80Α αλλά πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε δραστικά όσο η μπαταρία πλησιάζει σε πλήρη φόρτιση.

Αν χρησιμοποιούμε φορτιστές 2 ή 3 σταδίων, τότε το πρόβλημα της υπερφόρτωσης δεν υφίσταται και μπορούμε να επιλέξουμε ένα φορτιστή από το 10% μέχρι και το 30% της χωρητικότητας της μπαταρίας χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν έχουμε μπαταρίες gel θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή της μπαταρίας τόσο όσο αφορά το μέγιστο ρεύμα αλλά και την τάση φορτίσεως (πιθανό να χρειάζεται φορτιστής και altenator με ελαφρά χαμηλότερη τάση).

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Print
Back To Top