Στα Χνάρια του Οδυσσέα. Ταξίδι 6.000 ν.μ. με πεντάμετρο φουσκωτό. (1η εβδομάδα)

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

Στα Χνάρια του Οδυσσέα. Ταξίδι 6.000 ν.μ. με πεντάμετρο φουσκωτό. (1η εβδομάδα)

Φωτογραφίες: Ιωσήφ Παπαδόπουλος - Μιχάλης Παπαμανωλάκης

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 έγινε ο απόπλους του πεντάμετρου φουσκωτού σκάφους από την Μαρίνα του Φλοίσβου.

Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος - ο οραμαστιστής αυτού του εγχειρήματος -  και ο Γιώργος Νίκαςέλυσαν τους κάβους και αναχώρησαν για το ταξίδι των 6.000 περίπου ναυτικών μιλίων στις θάλασσες και τα ποτάμια της Ευρώπης. Το όνομα του ταξιδιού είναι "Στα χνάρια του Οδυσσέα" και σκοπός του να στείλουν οι πρωταγωνιστές ένα ηχηρό μήνυμα για την Ειρήνη, να αναβιώσουν συμβολικά την περιπλάνηση του Ομηρικού Οδυσσέα, να προβάλλουν στη ναυτοσύνη των Ελλήνων, να έρθουν σε επαφή με τους απόδημους Έλληνες και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους αλλά και τις αντοχές του σκάφους και του κινητήρα.

Εμείς το περιοδικό Skafos.NatexMedia.gr ξεκινάμε μια καταγραφή της πορείας του σκάφους καθώς και δίνοντας κάποια στοιχεία για το εγχείρημα. Κάθε Κυριακή λοιπόν θα παρουσιάζουμε το ταξίδι που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Κυριακή 2/6/24

Το σκάφος με τους δύο ταξιδευτές λοιπόν  ξεκίνησε την από την Μαρίνα του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Με πορεία νότια της Σαλαμίνας και κατεύθυνση προς τον Ισθμό της Κορίνθου. Αφού τελειώσαν οι διαδικασίες της διέλευσης το μικρό φουσκωτό πέρασε τα 3,2 ν.μ της διώρυγας και βγήκε στον Κορινθιακό Κόλπο. Πορεία προς την Πάτρα, όπου έγινε και η πρώτη διανυκτέρευση. Ο καιρός ήταν καλός και βοήθησε τους δύο ταξιδιώτες να έχουν μια ευχάριστη πλεύση. Στην Πάτρα γέμισαν και ένα μπιτόνι με καύσιμα.

Η διανυκτέρευση και η διατροφή γίνεται στο σκάφος και αυτό προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ταξίδι.

Δευτέρα 3/6/24

Ξεκίνημα στον Πατραϊκό Κόλπο πλέον, με προορισμό τη πόλη της Λευκάδας. Εκεί έγινε γέμισμα με καύσιμα και το βράδυ το πλήρωμα κοιμήθηκε στη μαρίνα.

Τρίτη 4/6/24

Πορεία προς  τον Γάϊο (αναφερόμενος και Γάης) στους Παξούς (φωτό πάνω). Εκεί έμεινε το σκάφος και το βράδυ.

Τετάρτη 5/6/24

Πορεία προς την Κέρκυρα. Ο καιρός παραμένει καλός και οι ταξιδιώτες δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μετά από μια διείσδυση στο ποτάμι της Λευκίμμης (φωτό κάτω), στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού. Εκεί ανανέωσαν κάποιες προμήθειες και συνέχισαν προς τα βόρεια.

Αφού πέρασαν από τη νησίδα Βίδο (αρχαία Πτυχία), που βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Ενετικό φρούριο και την παλιά Βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας, μπήκαν στο λιμάνι της όμορφης πόλης. Στη μαρίνα των Γουβιών έγινε ανεφοδιασμός καυσίμων.

Εκεί έμειναν 2 βράδυα.

Παρασκευή 7/6/24

Πορεία προς Ερείκουσα, το  μικρό νησάκι ανατολικά των Οθωνών. Το νησί θεωρείται ότι οφείλει το όνομά του στον θάμνο Ερείκη (ή Ρείκι), που φύεται παντού σε ολόκληρο το νησί. Ο Ιωσήφ και ο Γιώργος έμειναν και εδώ δύο βράδυα, βλέποντας τον καιρό (νοτιάδες) προετοιμαζόμενοι για το πρώτο μεγάλο πέρασμα των 125 ν.μ στο Κρότωνα της κάτω Ιταλίας.

Συνεχίζεται..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ & ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΚατηγορίαΤΑΞΙΔΙΑ
Print
Back To Top