SUP - Stand Up Paddle. Τι πρέπει να ξέρω για να ξεκινήσω!

Γράφει η Μελπομένη Μιχαηλίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 14556
SUP - Stand Up Paddle. Τι πρέπει να ξέρω για να ξεκινήσω!

Κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν στις παραλίες. Άλλοι για αναψυχή, άλλοι για να γυμναστούν, άλλοι επειδή είναι της μόδας και άλλοι από χόμπι. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς περιορισμό με μόνη προϋπόθεση να γνωρίζεις κολύμπι.

Ξεκίνησε από τους surfers στη Χαβάη, οι οποίοι προκειμένου να μην μένουν ανενεργοί όταν η θάλασσα ήταν ήρεμη, χρησιμοποίησαν ένα κουπί για να κωπηλατούν όρθιοι πάνω στη σανίδα. Με αυτό το τρόπο μπορούσαν να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση παράλληλα με τη μυϊκή ενδυνάμωσή τους.

Αναπτύχθηκε σιγά σιγά σαν άθλημα σε όλο το κόσμο και τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και στη χώρα μας με ολοένα περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές.

Αυτό που απαιτείται είναι μια σανίδα, ένα κουπί και αγάπη για τη θάλασσα. Είναι εύκολο, δεν απαιτούνται πολλές ώρες διδασκαλίας με δάσκαλο, όπως σε άλλα θαλάσσια sports π.χ. wind surfing, ski, kite surfing, ιστιοπλοΐα. Μπορεί να γίνεται όλο το χρόνο σε ήρεμη θάλασσα, το χειμώνα φορώντας μια στολή για το κρύο. Ας δούμε όμως λίγο τι μας προσφέρει.

Από τη πρώτη μας κιόλας βόλτα στο νερό διαπιστώνουμε πόσο καλή γυμναστική είναι για όλο το σώμα. Ενεργοποιεί όλους τους μύες του κορμού και των ποδιών, για να διατηρείται η ισορροπία και να γίνεται η μετακίνηση πάνω στη σανίδα και επιπλέον τους μύες της πλάτης και των χεριών κάνοντας κουπί. Επίσης με τη συντονισμένη κίνηση κορμού, χεριών και ποδιών επιτυγχάνεται και η ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών.

Παράλληλα βελτιώνεται η καρδιοαναπνευστική αντοχή ανάλογα με την ένταση που κωπηλατούμε και την ταχύτητα που αναπτύσσουμε και όλα αυτά μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον.

Εκτός από το σώμα όμως, αναζωογονεί και το μυαλό μας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σπορ το οποίο κάνουμε σε φυσικό εξωτερικό περιβάλλον και όχι κλεισμένοι σε ένα γυμναστήριο, απελευθερώνοντας όλες εκείνες τις σημαντικές ενδορφίνες, που μας ανανεώνουν και μας προσφέρουν ευεξία.

Συγκεκριμένα επειδή μιλάμε για εκγύμναση μυών, να δούμε ποιους μύες γυμνάζει.

Ξεκινώντας να κάνουμε sup, στεκόμαστε πάνω στη σανίδα σε γονατιστή θέση, οπότε εκεί δουλεύουν οι μύες του βραχίονα, τρικέφαλοι και δικέφαλοι βραχιόνιοι, καθώς επίσης και οι ώμοι.

Στη συνέχεια, στην προσπάθεια μας να ισορροπήσουμε σε όρθια θέση ενεργοποιούνται οι μύες των ποδιών μας. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πόδια μας σταθερά πάνω στη σανίδα από τη μία και από την άλλη να αρχίσουμε να κωπηλατούμε διατηρώντας την ισορροπία μας. Συγκεκριμένα:

Πέλματα: στα πέλματα υπάρχουν πάνω από 100 μύες οι οποίοι ενεργοποιούνται από τη πρώτη κιόλας προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας. Όταν αρχίσουμε να ισορροπούμε για πρώτη φορά πάνω σε ένα SUP, μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσουμε κράμπες. Αυτό γίνεται επειδή χρησιμοποιούμε μικροσκοπικούς μύες για τη σταθερότητα, που σπάνια χρησιμοποιούνται στη καθημερινότητά μας.

Κνήμες: ο γαστροκνήμιος και ο πρόσθιος κνημιαίος ενεργοποιούνται για τη σταθεροποίηση του σώματος πάνω στη σανίδα αλλά και σε κάθε κουπιά.

Μηροί: οι οπίσθιοι μηριαίοι και γλουτιαίοι, ο δικέφαλος μηριαίος, η λαγονοκνημιαία ταινία, ο ισχνός μυς, ο ημιυμενώδης και ημιτενοντώδης μυς, χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της ισορροπίας πάνω στη σανίδα.

Οι πρόσθιοι μύες των μηρών (τετρακέφαλος...), εκτείνονται από το γόνατο μέχρι το ισχίο και η συνεργασία τους συμβάλλει στη κινητικότητα των αρθρώσεων των ισχίων και των γονάτων και μέσω αυτής της συνεργασίας επιτυγχάνεται επίσης η ισορροπία επάνω στη σανίδα.

Κορμός: ο κορμός είναι η κύρια πηγή ενέργειας μιας κουπιάς. Ενεργοποιείται ο ορθός κοιλιακός καθώς και οι πλάγιοι κοιλιακοί, καθώς βυθίζουμε το κουπί όσο πιο μακριά γίνεται με ταυτόχρονη στροφή του στήθους από την αντίθετη πλευρά από αυτή που κάνουμε τη κουπιά. Με αυτό το τρόπο αφαιρείται αισθητά η πίεση από τους ώμους και μεταφέρεται στο κορμό.

Πλάτη: οι μύες της πλάτης που συμμετέχουν τόσο στη διατήρηση της ισορροπίας όσο και καθώς κωπηλατούμε είναι: o τραπεζοειδής, o πλατύς ραχιαίος και οι ιερονωτιαίοι.

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ & ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ 

Ο τραπεζοειδής μυς, είναι τριγωνικός μυς που καλύπτει ένα μέρος του αυχένα και του πίσω μέρους του ώμου. Παίζει σημαντικό ρόλο καθώς βυθίζουμε το κουπί στο νερό. Μας βοηθάει να στρίψουμε και να κινήσουμε τα χέρια μας, κάνοντας το τράβηγμα του κουπιού στο νερό, ενώ ταυτόχρονα κρατάει σταθερά τους ώμους.

Ένας άλλος σημαντικός μυς του κορμού μας, είναι ο πλατύς ραχιαίος.

Πλατύς ραχιαίος που καλύπτει το πίσω τμήμα του θώρακος και της κοιλιάς και φέρεται από τους θωρακικούς και οσφυϊκούς σπονδύλους και τη λαγόνιο ακρολοφία προς το βραχιόνιο οστό.

Ώμοι και χέρια: οι μύες που λειτουργούν είναι οι: δελτοειδής, δικέφαλος βραχιόνιος και τρικέφαλος βραχιόνιος.

Αυτοί οι μύες συνδέουν τον αγκώνα με τον ώμο και λειτουργούν ενεργητικά σε κάθε κουπιά.

Έτσι λοιπόν η συστηματική ενασχόληση με το SUP, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση τόσο της μυϊκής ενδυνάμωσης, όσο και της φυσικής κατάστασης παράλληλα με τη ψυχική ευεξία. Η έλλειψη επιβαρύνσεων και κραδασμών σε συνδυασμό με την ευεξία που προσφέρει συστήνεται από γιατρούς μετά από τραυματισμούς ή χειρουργεία ως τρόπος βελτίωσης της μυϊκής δύναμης.

  ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ, ΤΟ SUP...  

  • Βελτιώνει τη δύναμη του κορμού μας δυναμώνοντας τους κοιλιακούς μύες, και την ίδια στιγμή δυναμώνει τους βραχίονες, τους ώμους και τη πλάτη.
  • Βελτιώνει τη σταθερότητα των αρθρώσεων. Η διατήρηση της ισορροπίας ενεργοποιεί τους μύες των πελμάτων και των κάτω άκρων με τέτοιο τρόπο, που μιμείται ασκήσεις φυσικοθεραπείας για αντιμετώπιση της πλατυποδίας και άλλων προβλημάτων. Η συνεχής προσπάθεια να στέκεσαι όρθιος πάνω στη σανίδα που - δεν είναι σταθερή λόγω του νερού - χρησιμοποιεί μύες που είναι σημαντικοί για την διατήρηση της ισορροπίας και της σταθερότητας των αρθρώσεων.
  • Βελτιώνει την αντοχή. Είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα, που μπορείς να κάνεις για πολλές ώρες. Είναι μια προπόνηση χαμηλής έντασης, που παρέχει μια εναλλακτική προπόνηση σε δρομείς που έχουν τραυματισμούς.
  • Μειώνει το stress. Ο συνδυασμός του να είσαι έξω από το νερό, να απολαμβάνεις τη φύση, να επικοινωνείς με άλλους που κάνουν sup και η αίσθηση ότι στέκεσαι πάνω στο νερό μειώνει το άγχος. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης νιώθεις παρόμοια με τους δρομείς, χωρίς ένταση.
  • Βιταμίνη D. Παράγεται βιταμίνη D, καθώς βρίσκεσαι αρκετές ώρες στον ήλιο. Είναι πολύ σημαντική στη παραγωγή ασβεστίου για γερά κόκαλα, καθώς επίσης και για την πνευματική λειτουργία.

 

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου με Ειδικότητα στη Πετοσφαίριση.

Προπονήτρια Πετοσφαίρισης με μεγάλη προπονητική και εκπαιδευτική εμπειρία.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική συνοικία της Καισαριανής. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το βόλεϊ ως αθλήτρια στην ομάδα της ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΑΓΣ ΒΥΡΩΝΑ, ΦΙΛΙΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και ΑΓ. ΣΩΣΤΗ.

Σαν προπονήτρια έχει συνεργαστεί με όλες  τις  παραπάνω ομάδες, καθώς επίσης και με τον Παναθηναϊκό, ΑΟΝ Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Πανιώνιο και Ευρυάλη Γλυφάδας.

Αγαπημένα χόμπι το τέννις, το wind surfing και φυσικά το sup.

ΚατηγορίαΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ
Back To Top