6.000 μίλια με πεντάμετρο φουσκωτό. (5η εβδομάδα). Προβλήματα στα κανάλια. Φτάνουν Παρίσι. Τι γίνεται με την πλεύση του Ρήνου. (Video)

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

6.000 μίλια με πεντάμετρο φουσκωτό. (5η εβδομάδα).  Προβλήματα στα κανάλια. Φτάνουν Παρίσι. Τι γίνεται με την πλεύση του Ρήνου. (Video)

Έχουμε αφήσει τους ταξιδιώτες μας στη Λυών, έχοντας μόλις μπει στον ποταμό Σον. Ο Ροδανός συνεχίζει τον δρόμο του προς τα ανατολικά και την Ελβετία για να συναντήσει τις πηγές του. Την Τρίτη 2 Ιουλίου έγινε η αλλαγή στον συγκυβερνήτη Γιώργο Νίκα, που αποχώρησε και τον αντικαθιστά ο Νίκος Κονιτσιώτης. Το ταξίδι μπαίνει σε μια διαφορετική φάση μιας και σε λίγο οι καπετάνιοι θα αφήσουν και τον ποταμό Σον, για να αναζητήσουν τον Σηκουάνα που θα τους πάει προς τα βορειοδυτικά και περνώντας από το Παρίσι, θα βγουν στη Χάβρη και τη Βόρεια θάλασσα.

Το πρωί της Τετάρτη 3/7/24 ξεκινάνε λοιπόν ακολουθώντας τη βόρεια πορεία του Σον.

Η ταχύτητα του ταξιδιού στο ποτάμι παραμένει στους 22 κόμβους max αρχίζει ο πορεία προς τα βόρεια, σε ένα άλλο περιβάλλον, χωρίς τους καιρούς της θάλασσας, αλλά με ένα ισχυρό αντίθετο ρεύμα. Μας είπε ο Ιωσήφ  Όταν μπήκαμε στα κανάλια τα προβλήματα ήταν πολλά. Παρά την απαγόρευση για μικρές ταχύτητες (5 knots), όπου θεωρούσα ότι  ήμουν μόνος και δεν ενοχλούσα κανένα πήγαινα ακόμα και με 22 knots. Aν πήγαινα με τον νόμο, θα ολοκληρώναμε το ταξίδι μας τα Χριστούγεννα...  

Ακόμα βρίσκαμε άπειρα ξύλα και πολλές φορές είχαμε συναντήσεις με άλλα σκάφη με αντίθετη πορεία. Επικίνδυνα πράγματα για το σκάφος, αλλά και τη μηχανή. Έπρεπε να πας στην άκρη, που ήταν γεμάτη φυτά, που μπορούσαν εύκολα να μπλέξουν την προπέλα μας. Τα κανάλια έχουν πλάτος από λίγα μέτρα έως τα 25-30 μέτρα. Μάλιστα σήμερα κτύπησε ο συναγερμός, γιατί ο κινητήρας δεν έπαιρνε νερό και ανέβασε θερμοκρασία. Βγάλαμε τα φυτά και συνεχίσαμε...

Είναι μια κατάσταση ασυνήθιστη για μας. Πολλές βροχές, σχεδόν κάθε βράδυ, με πολλά κουνούπια που δίνουμε μάχη να μην μας φάνε.  Έπρεπε επίσης να περάσουμε από πολλές «πόρτες» στα κανάλια που άνοιγαν στις 9  το πρωί και έκλειναν το απόγευμα στις 7 και βοηθούν να αντιμετωπίζονται οι υψομετρικές διαφορές που δημιουργούνται στη πορεία των νερών. Στο τέλος - πριν μπούμε στο Σηκουάνα - μας έδωσαν ένα remote control και το ανοιγοκλείσιμο γινόταν εύκολα.

Πρέπει να πω ότι μας έκαναν σύσταση για την ταχύτητά μας, για να πηγαίνουμε πιο αργά, χωρίς να επιμείνουν ιδιαίτερα.

Το απόγευμα της Πέμπτης 11/7/2024 τους βρίσκουμε στο Παρίσι να έχουν δέσει σε κάποια μαρίνα στο Σηκουάνα και να θαυμάζουν τη πόλη του φωτός. Το Παρίσι - λίγες μέρες πριν την Ολυμπιάδα είναι σε υψηλή ασφάλεια - και όλα γίνονται δύσκολα και με έλεγχο. Έγινε ανεφοδιασμός καυσίμων με μεταφορά του ντεπόζιτου με καρότσι του σουπερμάρκετ που βρέθηκε εκεί κοντά, περνώντας κάγκελα και σκαλιά ακόμα...

Όταν φτάνουν σε πόλεις η τιμή της βενζίνης είναι κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ σε άλλα μέρη και τις μαρίνες λίγο πάνω από τα 2.

Το πρόβλημα στη Γερμανία

Μας είπε ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το πέρασμα στο Ρήνο και ότι οι Γερμανοί δεν δέχονται τα διπλώματα των χειριστών, αν δεν είναι ειδικά για τα ποτάμια. Τελικά μετά από έγγραφη επικοινωνία με το λιμεναρχείο της Γερμανίας στις εκβολές του Ρήνου, έγινε κάτι σαν εξαίρεση και λόγω  του μικρού μεγέθους του σκάφους, δεν θα αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα και η πορεία του σκάφους θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Δηλαδή έξοδος στο Αγγλικό κανάλι στη Χάβρη και μετά είσοδος στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το Ρότερνταμ και είσοδος στον Ρήνο.

Το ταξίδι συνεχίζεται. Μείνετε συντονισμένοι…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ΚατηγορίαΤΑΞΙΔΙΑ
Print
Back To Top