Συνέντευξη: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ

Μιλά με τον Δημοσθένη Βαρβέρη

Συνέντευξη: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ

«Σήμερα, όσοι έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε την κρίση, διαθέτουμε και παράγουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, εξάγοντας μάλιστα σε πολλές χώρες και δημιουργώντας ένα καλό όνομα στο εξωτερικό για την ελληνική παραγωγή και τα ελληνικά ναυπηγεία»

Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος, ο ιδρυτής της EVAL της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας παραγωγής σωστικών και ναυτιλιακών ειδών και αξεσουάρ για επιβατικά σκάφη και σκάφη αναψυχήςστην ελληνική αγορά. Αρκετά χρόνια τώρα έχει πολύ δυνατή παρουσία και στην διεθνή αγορά με πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο.

Πότε ξεκίνησε αυτό το επαγγελματικό ταξίδι;

Η εταιρεία EVALιδρύθηκε το 1976, ωστόσο η ενασχόληση με τον χώρο της θάλασσας είχε ξεκινήσει ήδη από πριν, με τη συμμετοχή του πατέρα μου Γιώργου Βαλλιανάτου στην εταιρεία «Β.Α.Κ.» παράγοντας προϊόντα χυτού ορείχαλκου κυρίως υδραυλικών εξαρτημάτων. Στις αρχές του 1970 ξεκίνησε να παράγει και κάποια εξαρτήματα σκαφών χυτά, κυρίως κίτρινα και εκ των υστέρων χρωμιωμένα. Η αρχή για την EVAL το 1976 - ως εταιρεία πλέον - έγινε στο Περιστέρι σε έναν χώρο 200 m², εκεί όπου ακόμα και σήμερα βρίσκεται το ένα από τα δύο υποκαταστήματά μας. Αρχικά ως παραγωγοί εξαρτημάτων για σκάφη και αργότερα, στις αρχές του 1980, ως κατασκευαστές σωστικού εξοπλισμού. Από τις αρχές του 1990 επεκτείναμε τη δραστηριότητά μας με εισαγωγές προϊόντων και συμφωνίες για αντιπροσωπείες για περαιτέρω ενίσχυση της γκάμας μας. Το 1995 μεταφερθήκαμε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στα Άνω Λιόσια, εκεί όπου σήμερα είναι η έδρα και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να μπει σε ένα καλύτερο οργανωτικό σχήμα και σήμερα να καλύπτει 7.000 m² στεγασμένων χώρων και να απασχολεί 65 εργαζόμενους και στελέχη.

Ομιλητής στην 11η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην Αλόννησο το 2016. (Φωτ: Δημοσθένης Βαρβέρης)

Πως ήταν η ποιότητα των σκαφών τότε και τι ισχύει σήμερα;

Τις δεκαετίες 1970 και 1980 υπήρξε μια μεγάλη αύξηση της κατασκευής των σκαφών, διαφόρων μεγεθών, ωστόσο η ποιότητά τους αλλά και των εξαρτημάτων τους ήταν σε πρώιμο στάδιο. Όλοι τότε, κατασκευαστές σκαφών και εξαρτημάτων αλλά και οι πελάτες, ξεκινούσαμε να μαθαίνουμε και να σχηματίζουμε τεχνογνωσία για τον τομέα των σκαφών. Μετά το 1990 ξεκίνησε η άνοδος σιγά σιγά του επιπέδου ποιότητας τόσο των σκαφών όσο και των εξαρτημάτων όπως επίσης και οι απαιτήσεις των πελατών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί συνολικά ο κλάδος, παράγοντας διαρκώς νέα μοντέλα, ποιοτικότερα, με καλύτερη πλεύση και αισθητική, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της αγοράς. Σήμερα, όσοι έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε την κρίση, διαθέτουμε και παράγουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, εξάγοντας μάλιστα σε πολλές χώρες και δημιουργώντας ένα καλό όνομα στο εξωτερικό για την ελληνική παραγωγή και τα ελληνικά ναυπηγεία. Ως αποτέλεσμα είναι ο κλάδος των σκαφών και των εξαρτημάτων τους να στέκεται ισότιμα στο εξωτερικό με κατασκευαστές άλλων χωρών, που έχουν παράδοση στο yachting.

Σε ποιά σημεία ενός σκάφους απευθύνονται τα προϊόντα σας;

Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει περισσότερους από 7.000 κωδικούς για 16 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε προϊόντα και λύσεις για οποιοδήποτε τύπο σκάφους, για όλες τις ανάγκες τους. Μεταξύ άλλων σε εμάς μπορεί κανείς να βρει πλήρη σειρά προϊόντων σωστικού εξοπλισμού για κάθε χρήση, βασικό και γενικό εξοπλισμό για κάθε τύπο σκάφους (τέντες, σκάλες, πασαρέλες, πορτάκια, κουπαστές, δάπεδα κτλ), μέσα πρόσδεσης και αγκυροβολίας, κινητήρες και εξοπλισμό τους, ανόδια, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, όργανα και είδη ναυσιπλοΐας, υδραυλικό εξοπλισμό, είδη αλιείας, εξοπλισμό τρέιλερ, ιμάντες – αγκράφες καθώς και καθαριστικά και μέσα συντήρησης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η εταιρεία μας είναι ένα “one-stop-service” για κάθε φίλο της θάλασσας.

Πώς έχετε καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να είστε σταθερά στην κορυφή της ελληνικής αγοράς;

Η επιτυχία και η συνεχής ανοδική μας πορείας στονκλάδο, εκτός από την καθημερινή δουλειά έχει στηριχθεί στην παροχή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων που διασφαλίζουν τη σχέση ποιότητας – τιμής, την επένδυση στην ανάπτυξη, τη συστηματική οργάνωση των εσωτερικών διαδικασιών μας και τη συνεχή ανταπόκριση στις ανάγκες της εποχής. Την Ανάπτυξη αυτή ωστόσο, δεν θα την είχαμε καταφέρει χωρίς την υποστήριξη των πελατών και συνεργατών μας, οι οποίοι με την εμπιστοσύνη τους έχουν συμβάλει στο να γίνει το όνομα EVAL συνώνυμο της «Θάλασσας». Για τον λόγο αυτό θα είμαστε συνεχώς υποστηρικτές και των δικών τους προσπαθειών, οι οποίες έχουν δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του πολύπλοκου οικονομικού περιβάλλοντος. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες μας, μέσω διαφήμισης των καταστημάτων τους και βελτίωσης της εξυπηρέτησης με άμεσες παραδόσεις και επάρκεια σε στοκ.

Ποιά είναι η παρουσία της EVALστο εξωτερικό;

Έχοντας εδραιώσει την παρουσία μας στην ελληνική αγορά, στραφήκαμε και στην αγορά του εξωτερικού. Η προοπτική εξαγωγής των προϊόντων μας έγινε αρκετά εντονότερη και απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα έπειτα από το 2008 και την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, προκειμένου να ισοσκελίσουμε τις απώλειές μας στην εγχώρια αγορά. Εφόδιά ήταν τα παραγόμενα προϊόντα μας, η ποιότητά τους αλλά και το διεθνώς αναγνωρισμένο “know-how” που έχει η Ελλάδα στον χώρο της θάλασσας. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε ένα οργανωμένο δίκτυο συνεργατών, σε περισσότερες από 45 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική, Αυστραλία και Καναδά, οι οποίοι έχουν εμπιστευθεί τα προϊόντα μας και τα προωθούν στις αγορές τους. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας το επόμενο διάστημα, μέσω ανάπτυξης νέων στρατηγικών συνεργασιών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και την Οικονομία μας με την αύξηση των εξαγωγών.

Πείτε μας σε ποιούς τομείς παράγετε προϊόντα και ποιές αντιπροσωπίες έχετε στην Ελλάδα;

Η παραγωγή μας περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του σωστικού εξοπλισμού που παρέχουμε, τον βασικό εξοπλισμό σκαφών όπως πορτάκια, θήκες, υδρορροές, τέντες, σκάλες, πασαρέλες, δέστρες, κουπαστές, καθίσματα σκάφους, κουπιά, αξεσουάρ μηχανών όπως ρεζερβουάρ, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό όπως φανούς ναυσιπλοΐας, πλαφονιέρες, είδη αλιείας όπως σημαδούρες, γάντζους και πολλά άλλα. Αξίζει ωστόσο να αναφέρω ότι για τον εξοπλισμό που δεν παράγουμε, προτεραιότητά μας είναι η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες και προμηθευτές, προκειμένου να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν τις εισαγωγές. Η γκάμα των προϊόντων μας συμπληρώνεται με συνεργασίες που έχουμε συνάψει με κορυφαίους προμηθευτικούς οίκους του εξωτερικού, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οι Parsun, Pretech, Turning Point, Blue Marine, Moravia, Polyform, KUS, Nauticus, Smart Plug, Sterling Power κ.α. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν όλες οι εταιρείας σε εμάς για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων τους στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα μία επιβράβευση των προσπαθειών μας για μόνιμες και υγιείς συνεργασίες σε όλους τους τομείς.

Τι ζητάνε τώρα οι Έλληνες χρήστες των σκαφών;

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος μας δεν διαφέρει σημαντικά από τους υπόλοιπους κλάδους της Οικονομίας. Σήμερα οι χρήστες σκαφών επιζητούν ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Προφανώς και επειδή σημαντικό ρόλο στο χόμπι μας, το σκάφος, διαδραματίζει το αίσθημα ασφάλειας, σε βασικούς τομείς υπερισχύει η αναζήτηση της ποιότητας, όπως για παράδειγμα για τα προϊόντα σωστικού εξοπλισμού. Από εκεί και πέρα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μια στροφή του καταναλωτικού κοινού να ενισχύσει τη γκάμα των προϊόντων που αγοράζει με σύγχρονα, καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα όπως π.χ. τα Quick Stop της Fell Marine, τα συστήματα ήχου Aquatic ή οι φορτιστές της Sterling Power, που λανσάρουμε αποκλειστικά στην ελληνική αγορά.

Λόγω κρίσης υπάρχει «ζήτηση» για οικονομικά προϊόντα και πως το αντιμετωπίζετε;

Όπωςανέφερα και πριν, η ανάγκηγια οικονομικές λύσεις αφορά και τον δικό μας κλάδο. Ιδιαίτερα για τα αναλώσιμα προϊόντα η τάση αυτή δείχνει να αυξάνεται. Από τη δική μας πλευρά παρακολουθούμε αυτή την τάση, προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και παρουσιάζουμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πιο προσιτές τιμές. Αυτό από την πλευρά μας σημαίνει μια συνολική διαχείριση της κατάστασης η οποία περιλαμβάνει στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές, διαρκή έρευνα αγοράς, οικονομίες κλίμακας και σε πολλές περιπτώσεις μείωση κέρδους. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε, ότι πέρα από τη ζήτηση για οικονομικές λύσεις, παραμένει αρκετά υψηλό το ποσοστό των πελατών που αναζητά ποιοτικές λύσεις ανεξαρτήτως κόστους, για αγορά προϊόντων που θα ανταποκριθούν στη σκληρή χρήση στη θάλασσα.

Πως βλέπετε το μέλλον του κλάδου; 

Η πρόβλεψηγια το μέλλον δεν μπορεί να είναι ασφαλής, από τη στιγμή που δεν έχει σταθεροποιηθεί απολύτως η αγορά. Σίγουρα, ως επιχειρηματίες χρειάζεται να είμαστε αισιόδοξοι. Στον κλάδο μας, εφόσον αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τα σκάφη όπως π.χ. η ακύρωση τεκμηρίων ή η μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της Οικονομίας, πιστεύουμε πως θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αύξηση της αγοράς σκαφών, αλλά και γενικότερα του θαλάσσιου τουρισμού, με αποτέλεσμα να βοηθήσει στη βελτίωση των πωλήσεων των δικών μας αλλά και των υπόλοιπων συναδέλφων, που ασχολούνται με τον εξοπλισμό σκαφών.

Το νομικό πλαίσιο παραγωγής και χρήσης προϊόντων για την θάλασσα γίνεται συνεχώς αυστηρότερο. Πως το αντιμετωπίζετε;

Συμμετέχοντας σε διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς όπως ο Σ.Ε.ΚΑ.ΠΛ.Α.Σ., ο Σ.Β.Α.Π. κ.α., προσπαθώ όσο μπορώ να βελτιώσω το δυσμενές περιβάλλον για τα σκάφη και τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting, αλλά κυρίως για το επιχειρείν, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται εις βάρος των επιχειρήσεων και των σκαφών, χωρίς παράλληλα να υπάρχει κάποια ανταποδοτική παροχή από το κράτος όπως π.χ. γλίστρες και κυρίως λιμάνια και μαρίνες. Απορώ πως οι κυβερνήσεις μας δεν παραδειγματίζονται από άλλα, κοντινά μας κράτη όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο, τα οποία έχουν δώσει μεγάλο βάρος στον θαλάσσιο τουρισμό, με αποτέλεσμα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της ζωής τους.

Τιμητική βράβευση από τον Δήμαρχο Αλοννήσου το 2016. (Φωτ: Δημοσθένης Βαρβέρης)

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η EVAL θασυνεχίσει να οργανώνεται με στόχο να γίνεται διαρκώς καλύτερη, καθώς ακολουθεί και η τρίτη γενιά με τη συμμετοχή των δύο γιών μου στην επιχείρηση, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο ίδιο όραμα, για παραγωγή και εισαγωγή ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα προσφέρονται στην αγορά με την καλύτερη δυνατή τιμή. Γνωρίζοντας τη χρήση των προϊόντων, καθώς είμαστε και οι ίδιοι χρήστες σκαφών και λάτρεις της θάλασσας, μπορούμε να κρίνουμε και να διαμορφώνουμε προϊόντα κατάλληλα για τις ανάγκες των αγοραστών, βελτιώνοντας την εμπειρία μας πάνω στα σκάφη. Στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας - κυρίως χονδρικής - με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο. Γιατί έτσι ξεκινήσαμε πριν 43 χρόνια. Με στόχο να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες, με τους οποίους μετά από τόσα χρόνια έχουμε δημιουργήσει και φιλικούς δεσμούς. Τον ίδιο δρόμο εύχομαι να ακολουθήσει και η επόμενη γενιά της εταιρείας, σεβόμενη πάντα τους κανόνες εξυπηρέτησης του πελάτη, με έντιμο τρόπο όπως αυτός που ακολούθησα από την αρχή της καριέρας μου.

 

ΚατηγορίαΠΡΟΣΩΠΑ
Print
Back To Top